Ter nagedachtenis aan allen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor onze vrijheid en die door de Duitsers zijn gefusilleerd, staan of hangen in de meeste deelgemeenten van Zaanstad herdenkingsmonumenten. Op 4 mei spelen zij vaak een centrale rol. Dit is het programma van dit jaar.
Koog aan de Zaan / Zaandijk
19:00 uur: Vertrek vanaf het voormalige gemeentehuis in Koog aan de Zaan.
19:10 uur: Vertrek vanaf de Beeldentuin in Zaandijk.
Beide stoeten voegen zich samen voor de Julianabrug om vervolgens de tocht voort te zetten naar het monument aan de Leeghwaterweg.
19:30 uur: een minuut stilte, taptoe en kranslegging door de gemeente, het voormalig verzet, familie en overigen. De taptoe wordt gespeeld door een lid van het Zaandijks Fanfare Corps.
19:40 uur: Vertrek vanaf de Leeghwaterweg naar het monument in het Koogerpark.
19:45 uur: Koraalmuziek gespeeld door het Zaandijks Fanfare Corps.
19:59 uur: Taptoe.
20:00 uur: twee minuten stilte.
20:02 Het Wilhelmus en kranslegging.
Na de plechtigheid zal wethouder Natasja Groothuismink een korte toespraak houden. Hierna noemt het 4 mei Comité Koog – Zaandijk de namen van de omgekomen mensen uit het verzet en de Joodse slachtoffers uit Koog aan de Zaan en Zaandijk. Vervolgens zullen enkele leerlingen van basisschool De Piramide, die het monument heeft geadopteerd zelfgemaakte gedichten voordragen. De voorzitter van het 4 mei comité spreekt het slotwoord. Na afloop van de herdenking is het mogelijk om in de nabijgelegen Kooger Vermaning de theatervoorstelling (Niet) Verder vertellen , gespeeld door jeugdtheater Theatermijn bij te wonen.
Zaandam
18:30 - 19:05 uur: Bezinningsmoment Oostzijderkerk, Zuiddijk 1.
19:10 - 19:25 uur: Oproep tot deelname aan de stille tocht door het luiden van de klankschaal Mensenrechtenmonument.
19:10 uur: Vertrek van de stille tocht vanaf de Oostzijderkerk. Onderweg wordt gestopt voor kransleggingen bij het monument voor de Februaristaking (op de Wilhelminabrug) en de plaquette ter herinnering aan de fusillade van tien verzetsmannen (aan de Prins Hendrikkade).
19:40 uur: Aankomst van de stille tocht bij het monument in het Plantsoen van het Verzet, gevolgd door koraalmuziek door het Zaans Showorkest en klokgelui.
20:00 uur: twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus.
20:04 uur: Dodenappel door Quinta Zonjee - Molenaar en Willemijn Piscaer - Plein, gedichten door leerlingen van de Herman Gorterschool, een lied van Huub Oosterhuis voorgedragen door Willemijn Piscaer - Plein, een toespraak door wethouder Wessel Breunesse en tot slot het lied Bevroren tranen
van Maarten Peters, gezongen door Yara Hackmann. Gelegenheid tot leggen van bloemen.
Krommenie (Zuiderhoofdstraat 151)
18:00 uur: vlaggen halfstok.
19:15 - 19:30 uur: Kerkklokken luiden.
19:30 uur: Aanvang bij het monument met muziek door Onderling Genoegen.
19:40 uur: Declamatie afgewisseld met muziek.
19:59 uur: Taptoesignaal.
20:00 uur: Twee minuten stilte.
20:02 uur: Wilhelmus.
20:05 uur: Als spreker namens Zaanstad wethouder Harrie van der Laan.
20:10 uur: Kranslegging onder begeleiding van muziek door Onderling Genoegen.
20:20 uur: Einde
Joodse Begraafplaats
14:00 uur: Opening door Rina Schenk, voorzitter van het 4 en 5 mei comité Zaanstad. Toespraken door de burgemeesters Jan Hamming van Zaanstad en Marvin Polak van Oostzaan en gedichten door Mieke Piscaer - Mansfeld. Ter nagedachtenis aan de 177 Joodse slachtoffers uit de Zaanstreek worden alle namen opgelezen. Gebed voor de slachtoffers van het nazi-regime door rabbijn Shmuel Spiero, met aansluitend het gebed Jizkor. Twee minuten stilte. Bloemlegging door verschillende organisaties en de afsluiting door Rina Schenk. Defilé langs het monument.
Westzaan Zuidervermaning (Zuideinde 233)
19:00 - 19:30 uur: Inloop.
19:30 uur: Welkomstwoord namens Westzaanse Gemeenschap door Rina Schenk en een voordracht door een leerling van basisschool Wij-Land, waarna Hanna Jacobs een persoonlijke voordracht uitspreekt gevolgd door een optreden van het Dameskoor Westzaan. Burgemeester Jan Hamming houdt een speech namens het gemeentebestuur met aansluitend zang door een leerling van de Muziekfabriek.
20:00 - 20:02 uur: Stilte (staand) gevolgd door het Wilhelmus. (staand). Dan een muzikaal intermezzo door leerlingen van de Muziekfabriek, waarna Dameskoor Westzaan de klassieker We’ll meet again van Vera Lynn vertolkt.
20:20 uur: Gelegenheid voor koffie of thee.
Assendelft
19:00 uur: Aanvang.
19:15 uur: Vertrek van de stille tocht vanaf de hoek Oranjeboomkade / Dorpsstraat en kranslegging bij het monument, daarna naar de Odulphuskerk.
19:30 - 20:00 uur: Toespraak van wethouder René Tuijn, een programma met Zangkoor ’t Zingt Geheid, een bijdrage van kinderen van Jenaplanschool de Bijenkorf, muziek door Crescendo en een bijzonder woord van Annette Brinkman.
20:00 uur: Twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus.
Wormerveer
19:00 uur: Welkom voor de gasten in de Vermaning.
19:05 uur: Optredens van Damiano Rizzato en de pianiste Joke van der Bunt.
Damian Dikhoff (17) zal citaten voorlezen uit het boek De laatste getuigen .
19:25 uur: Harmonie Apollo start met het spelen bij het monument
19:35 uur: Start van de stille tocht vanaf de Vermaning richting het monument onder begeleiding van trommelaars.
19:40 uur: Bloemlegging en muziek door Harmonie Apollo.
19:50 uur: De spreker namens de gemeente is wethouder Stephanie Onclin.
19:58 uur: Erewacht door de Brandweer Zaanstad.
20:00 uur: Twee minuten stilte.
20:02 uur: Wilhelmus.
20:05 uur: Slottoespraak Kees Klinkenberg namens het 4 mei comité Wormerveer en de uitnodiging voor een kopje koffie in de Vermaning. Tijdens de plechtigheid zullen de Zaanweg en Stationsstraat worden afgezet. Ook de bus rijdt een andere route.