Jan Hamming doet aangifte van het lekken van geheime informatie

Foto: Flickr

Burgemeester Jan Hamming heeft aangifte gedaan van het lekken van geheime informatie naar aanleiding van een bericht in Dagblad Zaanstreek van 8 februari.

Daaruit blijkt volgens hem dat de krant in het bezit is van de geheime vaststellingsovereenkomst tussen de NS en de gemeente over de bouw van het Cultuurcluster bij het station in Zaandam uit 2013.

Het contract is in januari 2018 onder geheimhouding naar de gemeenteraad gestuurd en die status is ook door de raad bekrachtigd. ‘Als we met elkaar afspreken dat een document geheim is, moeten we er vanuit kunnen gaan dat iedereen zich daar aan houdt’, aldus Hamming. ‘Dit is een ernstige zaak en ik heb dan ook geen andere keus dan aangifte te doen.’

Politieke doodzonde en strafbaar feit

Het lekken van geheime stukken of informatie is een politieke doodzonde. Hamming kreeg er vorig jaar zelf mee te maken toen werd gesuggereerd dat vertrouwelijke informatie rond de benoeming van de nieuwe burgemeester van Den Bosch mogelijk naar hem was gelekt. Hamming was in de race voor zowel Zaanstad als de Brabantse hoofdstad, maar trok zich kort voor zijn voordracht in Zaanstad in Den Bosch terug.

De Rijksrecherche doet sinds juli vorig jaar onderzoek naar dat lek – en naar de mensen die de geheime info te horen kregen. Dat onderzoek volgde op de aangifte van de Noord-Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk.

Twee aanhoudingen

Eind augustus vorig jaar werd een 55-jarig lid van de Bossche vertrouwenscommissie aangehouden. Raadslid Sjef van Creij uit Rosmalen is inmiddels op vrije voeten, maar geldt nog wel als verdachte. De tweede verdachte die dit jaar werd aangehouden is een de 64-jarige Jos van Son, oud-wethouder van Den Bosch en geen lid van de vertrouwenscommissie. Hij zou vertrouwelijke informatie hebben gelekt aan het Brabants Dagblad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen