Geen Park Nauerna zonder afdeklaag, oordeelt Raad van State

Foto: Raad van State

Twee inwoners van Nauerna die het niet eens zijn met het bestemmingsplan Reparatie Omgeving Nauerna én Afvalzorg hebben op alle fronten in het stof gebeten bij de Raad van State. De verplichting om de voormalige vuilstort aan de bovenkant af te dichten maakt recreëren in Park Nauerna volgens de uitspraak veilig.

De Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening (STAB) stelde een deskundigenbericht op en kwam tot een positief oordeel over het herstelplan dat de hoogste bestuursrechter heeft overgenomen. Wat in 2013 begon met een mediationovereenkomst over de stortplaats tussen onder meer Zaanstad, de provincie, Afvalzorg en de vereniging Belangengroep Nauerna is daarmee nu afgerond. Ondertussen is het RIVM nog wel bezig met een onderzoek naar de veiligheid in het 60 hectare grote Park Nauerna. Afvalzorg blijft actief op vijftien hectare.

Duurzaam stortbeheer

Dat bedrijf stapte naar de Raad van State omdat het de mogelijkheid wenst te houden om het concept van duurzaam stortbeheer toe te passen, dat wil zeggen zonder lucht- en waterdichte afdichting. Dat was in het door de RVS deels vernietigde eerste bestemmingsplan mogelijk, maar Afvalzorg vangt nu opnieuw bot.

De inwoners hebben naar eigen al jarenlang overlast door stank en schade als gevolg van giftige stoffen en willen dat dit stopt. De vervuiling heeft al geleid tot ernstige zenuwaandoeningen bij meerdere schapen. Zij zijn vóór de bovenafdichting, maar willen dat bij de aanleg van het park gebruik wordt gemaakt van een hogere kwaliteit grond dan nu in de plannen staat. Dat wees de rechter af.

Verbod

De Raad van State gaat niet in op het betoog van de twee inwoners dat Afvalzorg zich niet heeft gehouden aan het verbod op het uitvoeren van werkzaamheden die het aanbrengen van een eventuele bovenafdichting voor de aanleg van fase 2 en 3 van Park Nauerna verhinderen. Afvalzorg bracht ter plaatse van fase 2 een laag AVI-bodemas van 30 centimeter dik aan en een afdeklaag van twee tot 2,5 meter dik. Die kwestie staat echter los van de procedure over het reparatieplan. Volgens Alvalzorg kan de situatie overigens ook weer worden teruggedraaid.

Een langjarig experiment met het duurzaam gebruik van voormalige stortplaatsen zonder deze eerst volledig in te pakken is pas in 2039 afgerond. Afvalzorg heeft alle hoop op een positief eindresultaat en wil daarom niet nu al de eigen stort afdichten. Dat betekent immers dat het emissiepotentieel van de verontreinigingen aanwezig blijft met als gevolg de noodzaak van eeuwigdurende nazorg. De RvS stelt echter dat aan de gezondheid van recreanten een groter belang mag worden toegekend.

Percolaat

De onderafdichting van het afval die het grondwater beschermt stamt uit 1983 en volgens het Stortbesluit is de houdbaarheid van een dergelijke afdichting uit die tijd maximaal 30 jaar. Wat er aan de bovenkant kan gebeuren – en ook is gebeurd in fase 1 van het park – is dat percolaat (water dat in aanraking is geweest met het afval) vrijkomt. Welke chemische stoffen daarin kunnen zitten is niet te voorspellen, omdat die van plek tot plek sterk kan verschillen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen