Weer Online wil in de toekomst naar ‘vierseizoenentijd’

Foto: Pixabay

Terwijl de Europese discussie over een permanente zomer- dan wel wintertijd verstomd lijkt, komt Weer Online met een nieuw idee: komend weekend de klok nog één keer vooruit zetten, maar sechts met 30 minuten. ‘Een tijdsverschil van een half uur ten opzichte van de huidige situatie heeft zowel in de zomer als winter grote voordelen, terwijl de nadelen verzacht worden.’

De meteorologen denken daarbij aan minder gladheid in de avondspits, het heetste moment van een zomerdag op een eerder tijdstip en het wordt niet te vroeg licht. ‘Kortom: het is tijd voor vierseizoenentijd.’ In de winter is het vallen van de avond van cruciaal belang voor de avondspits, omdat dan de schemering in de ‘normale’ tijd invalt tijdens het hoogtepunt van de avondspits. Juist op dat moment kan de temperatuur snel dalen met vorst en gladheid tot gevolg. Dit leidt tot ongevallen en langere files.

Biologische klok

Een permanente zomertijd kan dit probleem verminderen, maar heeft juist in de ochtend weer grote nadelen, aldus Weer Online. Zo is het met de huidige afspraken in december pas om 09:45 uur licht. Een tijd die tussen zomer- en wintertijd in zit zou dé oplossing zijn. Een bijkomend voordeel is een veel minder grote verstoring van de biologische klok bij veel mensen die moeite hebben met het verschieten van de tijd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen