Weekend Academie helpt bij overgang naar middelbare school

Foto: Weekend Academie

Het is deze maand weer het moment voor de middelbare schoolkeuzes van groep 8. De Weekend Academie ondersteunt kinderen én ouders op meerdere basisscholen in Zaandam bij het maken van de oversteek, met een gratis programma dat een jaar duurt.

Zeker voor kinderen zonder broers of zussen, oudste kinderen en kinderen met ouders die in een ander land op school zaten is de overstap van basis- naar middelbare school heel ingrijpend. De gekozen school is immers van grote invloed op de verdere ontwikkeling. De Grote Oversteek van de Weekend Academie bereidt de kinderen voor op wat hen te wachten staat.

Ervaringen delen

Het programma begint op de basisschool met wekelijkse groepslessen, voorlichtingen voor ouders en kinderen samen en één op één gesprekken over de individuele schoolkeuzes. Nadat de overstap is gemaakt loopt het programma nog een paar maanden door, totdat de leerlingen goed geland zijn op hun middelbare school. Onder begeleiding van een ervaren coördinator geven stagiaires van verschillende HBO-opleidingen wekelijks de voorlichting en individuele begeleiding. Zij hebben de middelbare school vaak pas net achter zich gelaten, waardoor zij al snel als rolmodel fungeren voor de basisscholieren.

Breed programma

In het eerste blok voor de kerstvakantie gaat het over de verschillende niveaus en scholen die er zijn en hoe de inschrijfprocedure werkt. Ook worden open dagen van middelbare scholen bezocht. De blokken erna leren de scholieren vaardighden zoals plannen, agendabeheer en leerstrategieën. Maar ook over gedrag, zoals schoolcultuur versus straatcultuur en feedback geven en ontvangen. Ook wordt de dagindeling op de middelbare school doorgenomen, zijn er voorbeeldlessen scheikunde en wiskunde en gaat het programma in op het gebruik van social media en cyberpesten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen