Avond over klimaat en stedelijk ontwerp in Zaans Museum

Foto: Twitter / Zaans Architectuurplatform Babel

Het Zaans architectuurplatform Babel houdt op woensdag 5 april vanaf 19:30 uur een avond in het Zaans Museum over klimaatverandering in relatie tot stedelijk ontwerp. Twee onderzoekers reflecteren op de grote ruimtelijke opgaven waarvoor Nederland zich gesteld ziet en over de vraag voor hoe Zaanstad een gezond stadsklimaat kan borgen.

‘Nederland staat voor grote opgaven: de energietransitie, verduurzaming van de landbouw, herstel van de biodiversiteit, verstedelijking en klimaatadaptatie. Al deze opgaven hebben gevolgen voor de ruimtelijke inrichting van ons land. Het is onvermijdelijk dat Nederland er over honderd jaar anders uit zal zien. Grote veranderingen zijn nodig om opgewassen te zijn tegen een stijgende zeespiegel, perioden van extreem weer, een toenemende vraag naar voedselproductie en een noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Deze opgaven vragen om een nieuw verhaal voor Nederland,’ aldus de Wageningen Universiteit in het rapport Toekomstvisie voor Nederland in 2120.

Kansen

Dat rapport over klimaatverandering is vooral bedoeld om te inspireren en ook om kansen in beeld te brengen. Welke invulling zal Zaanstad aan deze uitdagingen kunnen geven, zowel voor de stad als voor het landschap? En hoe kan Zaanstad, dat van oudsher in nauwe symbiose met het water leeft nog beter bestand gemaakt worden tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals bodemdaling en hittestress? De onderzoekers Ilse Voskamp en Anouk Distelbrink proberen er antwoorden op te vinden.

Voskamp is als onderzoeker Klimaatbestendigheid verbonden aan Wageningen Environmental Research en onderzocht in haar promotieonderzoek hoe kennis van stedelijke grondstofstromen een wetenschappelijke basis kan vormen voor het ontwerp van steden. Duurzaamheid, systeemdenken en op het landschap gebaseerde oplossingen hebben een centrale plek in haar onderzoek. Distelbrink is stedenbouwkundige en partner bij BVR Adviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling. Ze werkt aan projecten in de stad en in het buitengebied, op regionale en lokale schaal.

Panelgesprek

De avond van Babel wordt afgesloten met een panelgesprek over de praktijk met Tom van der Eng (afdelingshoofd Fysieke Leefomgeving van Zaanstad), Gert-Jan Wisse (landschapsarchitect bij Bureau B+B), een bestuurder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de beide sprekers. Moderator is architect Nanine Carree. De entree is vrij; belangstellenden kunnen zich vrijblijvend aanmelden. . Je kunt je vrijblijvend aanmelden op onze website .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen