Assendelver verdacht van belastingfraude en witwassen

Foto: Flickr / Marco Verch

De Fiod heeft gisteren een 43-jarige Assendelver aangehouden in een onderzoek naar belastingfraude. Ook een 40-jarige man uit Diemen is opgepakt. De compagnons worden verdacht van oplichting en witwassen. Geschat wordt dat de staat bijna 250.000 euro misliep.

De Diemenaar wordt ook verdacht van fraude met omzetbelasting en loonheffingen.Twee woningen en een bedrijfspand in Diemen en Amsterdam zijn doorzocht. Daarbij beslag is gelegd op fysieke en digitale administratie. De man uit Assendelft is na verhoor heengezonden. Het strafrechtelijk onderzoek startte na een fraudemelding van het UWV over een ten onrechte aangevraagde NOW-uitkering. Tegelijkertijd liep er een boekenonderzoek door de Belastingdienst naar de onderneming van de beide verdachten.

Katvanger

De man uit Diemen was aandeelhouder en bestuurder van een onderneming die schoonmaakwerk voor hotels verrichtte. Deze onderneming droeg volgens het onderzoeksteam geen belasting af voor de ingediende aangiften omzetbelasting en loonheffingen. In 2020 werden de aandelen en het bestuur van de onderneming vermoedelijk overgedragen aan een katvanger. De Diemenaar maakte een doorstart met een nieuw bedrijf. De omzet van de schoonmaakwerkzaamheden kwamen vermoedelijk terecht bij de nieuwe onderneming, maar werden feitelijk uitgevoerd door het oude bedrijf, dat tevens opdraaide voor de loonkosten.

NOW-uitkeringen

De twee mannen worden verdacht van oplichting met NOW-uitkeringen en het witwassen van de ontvangen gelden. Voor het schoonmaakbedrijf werd door verdachten twee keer een NOW-uitkering aangevraagd. Deze werden volgens het onderzoeksteam niet gebruikt om de lonen te betalen maar werden voor andere doeleinden gebruikt. In totaal werd 255.326 euro ontvangen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen