Provincie helpt met voorbereiden veilige zwemplekken

Foto: Zwemwater.nl

Binnenkort beginnen de voorbereidingen voor het zwemseizoen alweer en de provincie helpt beheerders van buitenzwemwater zoals gemeenten, recreatieschappen en waterschappen om de kwaliteit van het water te verbeteren. Zij kunnen met subsidie problemen aanpakken zoals terugkerende blauwalg of bepaalde bacteriƫn.

De vier zwemstrandjes aan de Jagersplas in Zaandam zijn van die locaties waar de waterkwaliteit al jaren problematisch is, onder meer vanwege vogelpoep. Nu de zomers door klimaatverandering steeds warmer worden, groeien de zorgen over de kwaliteit van oppervlaktewater. Dit jaar reserveert de Noord-Holland twee ton voor de verbetering van de waterkwaliteit op de daarvoor aangewezen zwemplekken.

De maatregelen die beheerders kunnen nemen zijn bijvoorbeeld: doorspoelen met schoon water, de locatie schoonmaken en voorlichting geven aan recreanten. Veel mensen zwemmen graag in natuurwater en onze provincie heeft daarvoor 151 locaties aangewezen. Waterschappen of Rijkswaterstaat meten hier regelmatig de kwaliteit en zwemmers worden gewaarschuwd als die niet goed is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen