Raadsmeerderheid in zicht voor zachter klokgelui in de nacht

Foto: Publicdomainpictures.net

Eén klacht over een gehinderde slaap door het geluid van kerkklokken kan tot gevolg hebben dat het volume daarvan moet worden aangepast. Een nieuwe bewoner in de  buurt van de Maria Magdalenakerk in Het Kalf kaartte de kweste aan en nu komt er als het aan het college ligt een maximaal geluidsniveau van 60 dB(A) na 23:00 uur.  Daar lijkt een raadsmeerderheid wel voor te porren.

Dat maximum gaat gelden voor alle kerken in Zaanstad, maar de kerkbesturen hoeven pas in te grijpen bij een klacht. Een oplossing voor klokken met een elektrisch aangedreven hamer is het terugdraaien van het vermogen, zodat de klepel minder hard tegen de klok slaat en dat kan gecombineerd worden met een tijdschakelaar zodat het geluidsniveau alleen ’s nachts lager is. Een andere optie is om de metalen hamer te vervangen door eentje van rubber, maar dan wordt het geluidsniveau 24 uur per dag lager. Om de kerken niet op kosten te jagen stelt het college maximaal 2500 euro subsidie per aanpassing in het vooruitzicht.

Gepolariseerde discussie

Niet de hele raad is er gecharmeerd van. De PVV vindt dat mensen die uit eigen beweging naar de nabijheid van een kerk verhuizen niet moeten klagen dat er klokken luiden. Een meerderheid ziet het echter wel zitten om ’s nachts jet maximale geluid gelijk te trekken met het niveau dat bedrijven mogen produceren. Zorgen zijn er wel over de ontvangst van de nieuwe regels bij de bevolking, want er zijn ook gepassioneerde voorstanders van het nachtelijke gelui. Raadslid Jonathan van der Sluis van GroenLinks kijkt er niet naar uit om ‘onderdeel te worden van een gepolariseerde discussie op sociale media’ en hield de motivering van zijn partij om mee te gaan met het voorstel daarom uiterst kort.

Gezondheid

Gek genoeg kwam het woord ‘nachtvluchten’ niet voorbij in de bijdragen, terwijl veel fracties toch de mening uitdroegen dat de gezondheid van de inwoners altijd voorop moet staan. Wethouder René Tuijn stelde voor om de subsidieregeling vijf jaar in stand te houden, maar gaf geen antwoord op de vraag van de ChristenUnie of na die periode een nieuwkomer in een buurt met een klacht over een nachtelijke klok de betreffende kerk dan tot een op eigen kosten uit te voeren aanpassing kan dwingen. De gemeenteraad neemt op 9 maart een besluit over het voorstel.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen