Wel of geen klokgelui in de nacht, dat is de vraag

Foto: HippoPx / CC0

De gemeente is door inwoners gevraagd om een eind te maken aan de geluidsoverlast die zij op verschillende plekken ’s nachts ondervinden van kerkklokken. Zij geven aan dat hun nachtrust er regelmatig door wordt onderbroken en dat dit gevolgen heeft voor hun welzijn en mogelijk zelfs van invloed is op de gezondheid.

Soms gaat het ook om de klokken van meerdere kerken in de wijk, schrijft het college aan de gemeenteraad. Maar na het ’s nachts uitzetten van de klokken van de Heilige Maria Magdalenakerk in Het Kalf in 2021 meldden zich ook bewoners die willen dat de kerkklokken weer gaan slaan zoals altijd de traditie was. Het zorgde voor een flinke verdeeldheid onder voor- en tegenstanders en het is aan de gemeente om als scheidsrechter op te treden. De eerste stap was een akoestisch onderzoek.

Bedrijven

Dat wees uit dat bij de Maria Magdalenakerk het geluidsniveau oploopt tot 82 dB(A),  beduidend hoger dan het toegestane geluidsniveau dat bedrijven ’s nachts mogen produceren (60). Kerken vallen echter niet onder de werkingssfeer van het Activiteitenbesluit milieubeheer. Ook het geluidsniveau van de klokken in de Noorderkerk aan de Heijermansstraat en de Sint-Bonifatiuskerk aan de Oostzijde werd gemeten en daar was de uitkomst in beide gevallen 77 dB(A).

‘Andere gemeenten hebben ook te maken met verzoeken om nadere regels te stellen
aan het geluidsniveau van kerkklokken. De Raad van State heeft geoordeeld dat het
grondrecht tot uitoefening van godsdienst en levensovertuiging niet ongelimiteerd is
en dat gemeenten regels kunnen stellen aan het geluidsniveau. Zo heeft Tilburg in haar Algemene Plaatselijke Verordening regels opgenomen over het geluidsniveau van kerkklokken,’ schrijft het college.

Belangenafweging

De gemeente beheert de uurwerken en klokken in enkele kerktorens en de raad moet nu beslissem hoe daarmee wordt omgegaan. De afweging die gemaakt moet worden is tussen de belangen van bewoners van het slaan van kerklokken als een traditie zien en anderzijds een kleine groep bewoners die overlast ondervindt. Maar het is van belang dat mensen in hun ervaren overlast serieus worden genomen, aldus het college.

Bij een kerkklok met een elektrisch aangedreven hamer kan het vermogen van de elektromotor worden teruggedraaid, zodat de klepel minder hard tegen de klok slaat. Dit kan gecombineerd worden met een tijdschakelaar zodat het geluidsniveau alleen ’s nachts lager is. Een andere optie is om de metalen hamer te vervangen door eentje van  rubber, zodat het geluidsniveau 24 uur per dag lager is. Het is echter nog onduidelijk of hiermee het geluid voldoende gedempt wordt. ‘We gaan ervan uit dat er geen nieuwe kerkklokken hoeven te worden opgehangen.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen