Bloemen bij plaquette tien doodgeschoten verzetsmensen

De plaquette op de hoek van de Prins Hendrikkade.
De plaquette op de hoek van de Prins Hendrikkade.
Foto: Google Street View

Voorzitter Rina Schenk van het Comité 4 en 5 mei Zaanstad en gemeenteraadslid Tjeerd Rienstra van de VVD legden gisteren bloemen bij het monument op de Prins Hendrikkade in Zaandam. Daar werden op 9 februari 1945 door de bezetter tien verzetsmensen gefusilleerd.

Bron: Gemeente Zaanstad

 

Jan Bakker, Stephanus Bakker, Catrinus Douma, Jacob de Haan, Jan Janssen, Johan de Jonge, Jan Overeem, Johannes Ruijter, Gerrit Stapel en Gerardus van Wetering werden doodgeschoten ter vergelding van twee aanslagen op collaborateurs in Zaandam eerder die week. Bij het oude stadhuis werden een bakkerszoon en een politieman neergeschoten die de Duitsers hielpen met het opsporen van mensen in het verzet.

Razzia

Een dag voor de fusillade hield de bezetter een razzia tussen de Prinsenstraat en de Bloemgracht waarbij alle bewoners van jong tot oud uit hun huizen werden gehaald en op de Burcht werden samengedreven. Bijna 100 mannen uit deze groep werden afgevoerd om als dwangarbeider in Duitsland te werken. Geen van de vermoorde mannen woonde in één van de Zaangemeenten van destijds,

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen