Problemen bij opvang asielzoekers vooral in Assendelft

Foto: Gemeente Purmerend

Uit een onderzoek van de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland, Purmerend en Edam-Volendam naar vermeende misstanden in de eerste weken van de crisisnoodopvang van asielzoekers in Assendelft en in Purmerend zijn weinig concrete situaties en voorbeelden naar voren gekomen. Wel blijkt dat de meeste problemen zich voordeden in de sportzaal van Lycurgus in Assendelft.

Op veel van de genoemde signalen was in een eerder stadium al actie ondernomen door veiligheidsregio en/of door de gemeenten Purmerend en Edam-Volendam. In de tijd dat de asielzoekers in Zaanstad opgevangen werden is nooit iets naar buiten gekomen over onwenselijke toestanden. Dat gebeurde pas toen het Noordhollands Dagblad over de opvang op het industrieterrein Baanstede Noord schreef. Uit de verkenning komen twee situaties naar voren waar vervolgstappen voor worden aanbevolen. Dit betreft de catering waarvan de kosten in Assendelft een veelvoud zouden zijn geweest van de huidige en daarnaast zouden, volgens één van de geïnterviewden, sommige bewoners anders worden behandeld.

Ernstig

Hierdoor zouden zij geen of in mindere mate kleding of verzorgingsproducten ontvangen  dan andere bewoners en dat is volgens de onderzoekers ernstig genoeg om nader naar te kijken. In Purmerend zijn de afgelopen tijd organisatorisch meerdere veranderingen doorgevoerd. Er zijn drie nieuwe locatiemanagers aangesteld en er is een start gemaakt met integriteitscursussen en -trainingen, het aanstellen van een vertrouwenspersoon en het inrichten van een klachtenloket.

Vrijwilligers

Verder zijn er tientallen vrijwilligers die wekelijks in de crisisnoodopvang helpen bij sport, onderwijs voor de kinderen en activiteiten zoals muziekles, knutselen en leren fietsen. Sinds de start van de opvang hebben al meer dan 100 donaties plaatsgevonden van kleding, speelgoed, sportspullen en fietsen. Bewoners in de opvang hebben meegedaan met Nederlandse tradities zoals Sint Maarten en de schoen zetten met Sinterklaas. Ook wordt er muziek gemaakt; af en toe treedt er vanuit de bewoners een gelegenheidsband op.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen