Nat begin asielzoekers in tentenkamp, opstarthobbels genomen

Foto: Gemeente Purmerend

De 225 asielzoekers uit de sporthal van Lycurgus die na een aantal dagen in Taets in Zaandam woensdagavond in het tentenkamp op Baanstee-Noord in Purmerend arriveerden kregen de eerste nacht te maken met een lekkage langs de dakranden van de slaaptent. De tweede tent met het sanitair bleef droog.

 

‘Er is direct gehandeld om de gevolgen van de lekkage te verhelpen, met hulp van de aanwezige organisaties en met extra hulp van de brandweer. Het water werd opgeruimd en in de tussentijd probeerden we de nieuwe bewoners het naar hun zin te maken. De ingehuurde kok heeft extra soep en broodjes klaargemaakt. Er is koffie en thee uitgedeeld en hulp vanuit de brandweer gekomen om de locatie verder op te starten na de ontstane lekkage. De bouwer is vanochtend direct begonnen met de reparaties van het dak en daarna de opbouw van de grote gemeenschappelijke ruimte, zoals gepland stond,’ zo heeft burgemeester Ellen van Selm van Purmerend haar gemeenteraad laten weten.

Gezamenlijke tent

Intussen zijn er al asielzoekers geweest die op de fiets of te voet de omgeving hebben verkend ‘en de kinderen voetballen met elkaar of kijken tv’. De groep kent elkaar inmiddels goed vanuit Assendelft. Er is contact met de GGD over gezondheidszaken, er is elke dag een basisarts aanwezig in een aparte behandelruimte en de verwachting is dat half oktober de noodopvang volledig operationeel is, schrijft Van Selm. Voor de kinderen is een sport-, spel en taalonderwijsprogramma in de maak voor het moment dat de gezamenlijke tent klaar is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen