Asielzoekers Lycurgus via Taets naar Purmerend

Bedden in de sporthal van Lycurgus.
Bedden in de sporthal van Lycurgus.
Foto: Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Taets in Zaandam gaat opnieuw vluchtelingen een dak boven het hoofd bieden nu de opvang van 225 vluchtelingen uit de crisisnoodopvang in Assendelft in een tentenkamp in Purmerend vertraging heeft opgelopen. Dat alternatief is niet voor 5 oktober klaar en de opvang bij Lycusgus sluit per 1 oktober.

De Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland vroeg het college daarom om een gedoogbeschikking af te geven voor tijdelijke crisisnoodopvang van deze asielzoekers die in eerste instantie uit Ter Apel naar de Zaanstreek kwamen. Ze zullen worden ondergebracht in Hal 1 bij Taets, aan de Hemkade in Zaandam. Het gaat om een periode van zes dagen, te weten vanaf morgen tot en met 5 oktober. Voor Taets geldt dat er geen bestemmingsplan van toepassing is maar er sprake is van een zogenoemde ‘witte vlek,’  schrijft het colllege nu aan de raad. Dat maakt de opvang juridisch gezien eenvoudiger te regelen.

 

Nu het gaat om een zeer korte overbruggingssituatie van zes dagen en er sprake is van een landelijke opvangcrisis heeft Zaanstad toegestemd in de opvang bij Taets. ‘Na afweging van alle belangen concluderen wij dat er door deze situatie op dit moment sprake is van een bijzondere omstandigheid die maakt dat de opvang van 225 asielzoekers op het terrein van Taets Art and Event Park aan de Hemkade kan en dient te worden gedoogd,’ aldus het college. Eerder dit jaar werd daar al ruinte beschikbaar gesteld aan vluchtelingen uit Oekraïne en jaren geleden aan ontheemden uit Syrië. Toen ging het om nog een veel groter aantal mensen in Hal 1, zoals de beschikking van destijds laat zien.

Reacties

Cookieinstellingen