Inloopspreekuur Schuldhulpmaatje in wijkcentrum Dirk Prins

Foto: Schuldhulpmaatje Zaanstad

Vanaf 2 februari gaat Schuldhulpmaatje Zaanstad ook hulp verlenen via het inloopspreekuur in wijkcentrum Dirk Prins in Zaandam. Zaanse burgers die in financiële nood zijn gekomen kunnen daar iedere donderdag van 14:00 tot 16:00 terecht voor gratis advies.

Het inloopspreekuur is een regionaal initiatief van de Zaanse afdeling van Schuldhulpmaatje. Er wordt eerst zes maanden gekeken of er behoefte is aan deze wijze van ondersteuning. ‘Met het inloopspreekuur in Dirk Prins kunnen we meer mensen bereiken en helpen als organisatie. De kern is laagdrempeligheid, naast de mensen staan en de tijd voor hen nemen. Overzicht in de financiële chaos creëren. Wij denken met iemand mee die geldzorgen heeft en begeleiden deze, net waar de behoefte is,  zegt initiatiefneemster Jannie Broekhuizen.

Steeds meer armoede

Het Rode Kruis moet de laatste tijd op steeds meer plekken in Nederland voedselpakketten aanbieden en volgens cijfers van het Armoedefonds zijn er 650.000 gezinnen die financiële problemen hebben. In 2019 waren dit nog ‘maar’ 574.000 huishoudens. Toch zijn er volgens Schuldhulpmaatje Zaanstad heel veel mensen met problematische geldzorgen die dit niet durven aan te kaarten of niet weten waar ze aan moeten kloppen.

Niet vanzelf weg

Voorzitter Kees van der Pol van de Zaanse tak van Schuldhulpmaatje: ‘Ondanks de inflatie en economie die onder druk staat zien wij geen enorme toename in het aantal mensen die zich aanmelden. Dat rijmt niet met de armoedecijfers. Wat mensen zeker niet moeten doen is hun hoofd in het zand steken. Schulden gaan niet vanzelf weg en geldzorgen kunnen voor veel problemen zorgen. Maar vaak kunnen wij helpen orde in de chaos te scheppen en hierdoor erger te voorkomen. Wij betalen geen schulden af, maar helpen wel dat gezinnen weer financieel gezond kunnen worden.’

Het inloopspreekuur is vrij toegankelijk en bezoekers wordt absolute privacy gegarandeerd. Alle gedeelde informatie blijft tussen het Schuldhulpmaatje en de hulpvrager. Er hoeft van tevoren geen afspraak gemaakt te worden. Wie liever via de website van Schuldhulpmaatje Zaanstad contact zoekt kan zich aanmelden via dit formulier.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen