Mus meest getelde tuinvogel, zorgen over groenling

Een groenling.
Een groenling.
Foto: Flickr / Zweer de Bruin

Bij de twintigste Nationale Tuinvogeltelling zijn in het weekend weer op grote schaal vogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op één, gevolgd door de koolmees op twee en de pimpelmees op drie. Later zijn ook de resultaten per gemeente te bekijken.

 

Organisator Vogelbescherming Nederland lette dit jaar extra op de groenling, omdat de aanwezigheid van dit vinkachtige vogeltje al jaren afneemt in het stedelijk gebied. ‘In 2008 zagen tellers nog in ruim een kwart van de tuinen de groenling, nu in slechts vijf procent van de getelde tuinen. Ook het aantal groenlingen per tuin nam behoorlijk af van 4,5 naar minder dan drie,’ meldt de Vogelbescherming.

Minder struiken

De afname zou verklaard kunnen worden door het ontbreken van struiken, waar groenlingen graag in broeden. Maar ook de ziekte het geel, die vaak via voederplekken wordt verspreid lijkt een rol te spelen. Vogelbescherming Nederland gaat samen met Sovon Vogelonderzoek de oorzaken verder uitpluizen. In de tussentijd adviseert Vogelbescherming om tuinen te vergroenen, zodat de groenling naar hartenlust kan broeden. Ook is het goed om de voedertafel eens per week schoon te maken met heet water.

Meer tellers

Het aantal tuinvogeltellers lag volgens de organisatie ditmaal aanzienlijk hoger dan in de jaren voor corona. ‘Een teken dat vogels kijken steeds populairder wordt en mensen steeds meer begaan zijn met de vogels in hun tuin,’ zegt de Vogelbescherming. Tellers moesten een halfuurtje in hun eigen omgeving tellen hoeveel vogels ze zien en dat doorgeven aan tuinvogeltelling.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen