Februari wordt teleurstelling voor liefhebbers winterweer

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Voor liefhebbers van ‘echt weerkaarten’ ziet februari er niet hoopvol uit. De maandd begint volgens Weer Online met zacht, wisselvallig en nat weer. In hoog tempo trekken regengebieden en buien van de Atlantische Oceaan over ons heen en daarbij kan de wind soms flink uithalen.

Bij een dergelijk weertype komt het aan zee geregeld tot zware windstoten en we moeten niet gek opkijken als het een keer tot storm komt, aldus de meteorologen.  Tussen de regengebieden en buien in zijn er echter ook mooie zonnige momenten te verwachten. De wind waait in de eerste helft van februari uit het westen tot zuidwesten en daarmee wordt zachte lucht aangevoerd. De kans op vorst is klein, maar bij een windstil intermezzo kan het in de nacht en vroege ochtend nog wel een keer licht vriezen.

Geleidelijk warmer

Overdag ligt de temperatuur tussen 5 en 10 graden. Daarmee kan gesproken worden van normaal tot vrij zacht weer, want gemiddeld is het een graad of 6. Doordat het vaak hard waait kan het wel kouder aanvoelen dan de thermometer aangeeft. In de tweede helft van februari wordt het waarschijnlijk rustiger en droger. Dit komt doordat neerslaggebieden waarschijnlijk een noordelijkere koers krijgen en wij in een rustigere atmosfeer terechtkomen. Bij rustig weer kan gemakkelijk mist of laaghangende bewolking ontstaan en valt minder regen dan normaal.

Het rustige weer gaat gepaard met normale tot iets boven normale temperaturen. Het klimaatgemiddelde voor de middagtemperatuur eind februari is een graad of 8. Nu loopt de temperatuur bij voldoende zon soms op in de dubbele cijfers. Heldere nachten kunnen wel lichte vorst opleveren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen