Cel voor onder andere roofoverval op taxichauffeur

Foto: Pixabay

Een 31-jarige man is veroordeeld tot 30 maanden cel voor een roofoverval op een taxichauffeur, een diefstal met geweld in een parfumwinkel en een poging tot afpersing in een tabakszaak. Dat gebeurde allemaal in november 2021 in Zaanstad.

De roofoverval op een taxichauffeur gebeurde op 29 november in Zaandam. Terwijl het slachtoffer de taxi bestuurde en de verdachte naast hem zat, toonde de laatste een groot mes en zei ´Ik moet geld hebben´. Nadat het slachtoffer de taxi tot stopte, belette de verdachte hem om uit te stappen en maakte stekende bewegingen met het mes in de richting het bovenlichaam van de chauffeur, die werd geraakt in de buikstreek.

Toen het slachtoffer vervolgens uit de auto kon wegkomen en bij een behulpzame voorbijrijder achterop de scooter kon stappen en weg kon rijden, werden het slachtoffer en de getuige achterna gezeten door de verdachte die het mes nog in zijn handen had. De diefstal met geweld in de parfumwinkel gebeurde op 24 november eveneens in Zaandam. De verdachte ging de winkel in en nam diverse dure verzorgingsproducten weg. Toen hij daarop werd aangesproken heeft hij de winkelmedewerkster met een mes bedreigd.

Tabakswinkel

De poging afpersing in de tabakswinkel gebeurde op 26 november in Zaandijk. Uit de camerabeelden blijkt dat de man ook in deze winkel een mes in zijn handen heeft gehad, hoewel het slachtoffer dat niet heeft gezien. De rechtbank oordeelt dat de man voorafgaand en tijdens het plegen van de delicten op geen enkele manier stil heeft gestaan bij de gevolgen van zijn daden.

Trauma

Hij heeft kennelijk alleen gedacht aan zijn eigen belang om zo snel mogelijk aan geld te komen. Het moet voor de taxichauffeur zeer beangstigend zijn geweest om rijdend in een auto, waardoor het moeilijk is om te vluchten, bedreigd te worden met een mes. En uit de verklaring van het slachtoffer in de tabakszaak blijkt dat de gebeurtenis traumatisch voor haar is geweest en ze er nog bijna dagelijks last van heeft.

Bij de strafbepaling weegt de rechtbank in het nadeel van de verdachte mee dat hij eerder voor vermogens- en geweldsdelicten is veroordeeld. Ook heeft de rechtbank meegewogen dat hij het laakbare van zijn handelen niet in lijkt te willen zien.

Reacties

Cookieinstellingen