Ruim drie ton voor promotie cultuur onder jongeren

Foto: Flickr / World Intellectual Property Organization

Zaanstad heeft van het Rijk 310.000 euro gekregen om Zaanse jongeren van veertien tot en met 27 jaar aan te moedigen en te helpen bij cultuurbeoefening. Het is bedoeld voor het herstel na corona.

‘Met dit geld kunnen we onze Zaanse jongeren een heel gevarieerd aanbod doen waar zowel beginnende creatievelingen als opkomende talenten kansen krijgen om deel te nemen aan cultuur. En om zelf aan de slag te gaan. Zo worden er dj-lessen aangeboden, komt er een indoor hiphopfestival en worden er graffiti- en filmworkshops gegeven. Er komt ook oefenruimte voor bandjes en plekken om aan de slag te gaan met theater, dans, muziek, en urban arts,’ aldus wethouder Wessel Breunesse van Cultuur.

Pilot Impuls

De specifieke uitkering Impuls Jongerencultuur is in december vorig jaar ontvangen door de gemeente. Het Rijk stelde daarbij als voorwaarde dat het geld nog in 2022 besteed moest worden. Er is daarom besloten om met deze extra uitkering een Pilot Impuls Jongerencultuur Zaanstad uit te voeren. Voor het instellen van een nieuwe subsidieregeling was de tijd te kort.

Er nemen negen (jongeren)organisaties deel aan de pilot. waarvoor cultuurparticipatie één van hun kernbezigheden is. De komende tijd gaan zij aan de slag met de uitwerking. Het zijn Raaz, Zaanstad Live, De Groote Weiver, ZSAlliance, CNCPT, Stichting SiZa, Zaan=Aan, Theatermijn en FluXus in samenwerking met elkaar en onder andere het sociale wijkteam.

Meer geld

De pilot vormt de basis voor een nieuwe tijdelijke regeling. In 2023 en 2024 stelt het Rijk opnieuw beschikbaar. De cultuurorganisaties  dragen op initiatief van de gemeente jongeren en jongvolwassenen aan voor de Impuls Jongerencultuurraad. Deze Jongerencultuurraad denkt, praat en adviseert mee over de invulling van een nieuwe tijdelijke regeling.

Reacties

Cookieinstellingen