VNG pakt regie voor oplossingen voor leerlingenvervoer

Foto: Twitter

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten gaat een expertiseteam inzetten voor het oplossen van de knelpunten in het leerlingenvervoer, die ook in Zaanstad spelen. De minister van Onderwijs heeft de VNG gevraagd dit gezamenlijk met gemeenten op te zetten.

In debatten afgelopen herfst heeft de minister toegezegd gemeenten een brief te sturen met praktische oplossingen voor de korte termijn. Tegelijkertijd presenteerde onderzoeksbureau Oberon een monitor over de feiten, cijfers en beleidskeuzes van gemeenten. Deze resultaten worden nu opgepakt door het nog te vormen expertiseteam. Het team richt zich op zowel de korte als lange termijn. De knelpunten zijn:

  • Lange reistijden – de minister geeft aan dat een individuele reistijd van maximaal 45 minuten de regel zou moeten zijn.
  • Klachtenafhandeling – een deel van de gemeenten blijkt onvoldoende bekend te zijn met klachten van ouders.
  • Administratie van het vervoer – een deel van de gemeenten is niet op de hoogte van de feitelijke reistijden van leerlingen.
  • Meer aandacht voor de handhaving en evaluatie van in de contracten overeengekomen afspraken met vervoerders.

De VNG gaat voor de korte en langere termijn verbeteringen onderzoeken met gemeenten, brancheorganisaties van vervoerders, het ministerie en de Vereniging doelgroepenvervoer Nederland. Vertegenwoordigers van deze partijen vormen samen een expertiseteam. Voor de langere termijn onderzoekt het team hoe het onderwijs dichtbij de kinderen kan worden georganiseerd en hoe het doelgroepenvervoer inclusief aanbesteed kan worden zodat efficiƫnt gebruik wordt gemaakt van het (beperkte) aantal chauffeurs.

Reacties

Cookieinstellingen