Woningen op gasfabriekterrein enorme puzzel

Foto: Google Street View

Denk-steunfractielid Ronny Hellings is niet erg bekend met Wormerveer. Wie in het dorp gisteravond naar de vergadering van de gemeenteraad keek zal een verbaasd geluid hebben voortgebracht toen hij het voormalige gasfabriekterrein tegenover het station bestempelde als ‘één van de minst ingewikkelde bouwlocties’ van de afgelopen jaren.

Het terrein dat al jaren in gebruik is als parkeerplaats ligt op een hoek aan een doorgaande weg, en dat verleidde Hellings tot zijn snelle conclusie. Die hoek ligt echter op dé verbinding tussen de Wandelweg en de Zaanweg en in deze kortste Stationsstraat van ons land is het meestal een drukte van belang. Niet alleen met voertuigen, maar ook met fietsers en voetgangers van en naar het station. Tel daar nog bouwverkeer bij op – en na de bouw de auto’s van de nieuwe bewoners – en een vrijwel permanent verkeersinfarct ligt op de loer.

Parkeerplekken

Bovendien: waar gaan straks de auto’s heen die nu op de parkeerplaats staan? Die zijn niet alleen van inwoners, maar ook van treinreizigers uit Wormer, Jisp en De Rijp, zo wist SP-raadslid Anna de Groot. Voor de laatste categorie is er geen openbaar vervoer naar Wormerveer, dus waar moeten die dan naartoe wanneer je ze in de trein wilt houden? Het was één van de vele vragen die voorbij kwamen tijdens de behandeling van de startnotitie voor het gebied, die nog niet veel houvast biedt. Duidelijk is wel dat er om woningen te kunnen bouwen een rigoreuzere bodemsanering moet komen dan de ingreep die al is gedaan.

VVD’er Tjeerd Rienstra stipte meteen een onderwerp aan dat de grote puzzel die het terrein oplevert treffend illustreert: voor er kan worden gebouwd moeten eerst  alternatieve parkeerplekken worden gevonden om geen enorme problemen te veroorzaken. Een grote parkeergarage graven is in die fase dus geen oplossing, en het gaat niet om een paar weken. In Wormerveer is de rek er bovendien snel uitgegaan in het hart van wat betreft ruimte voor auto’s, doordat er relatief veel inwoners bijgekomen zijn.

Hoogbouw?

Het enige gemakkelijke aan het gasfabriekterrein is dat het eigendom van Zaanstad is. Het is echter een gebied met rare hoeken en bevat ook nog eens een gemeentelijk monument, de oude brandweerkazerne. Die blijft sowieso staan. Alle andere bebouwing heeft de fase van de tekentafel nog niet bereikt, maar ook daar alweer een dilemma: vlakbij stations wordt gedacht aan verdichting en hoogbouw om veel mensen optimaal te laten profiteren van OV-verbindingen, maar in Wormerveer zou dat – waar eens de gashouder de wijde omgeving domineerde – volstrekt uit de toon vallen. Wethouder René Tuijn en zijn ambtenaren puzzelen verder.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen