Eerste aanzet tot wonen op Wormerveers gasfabriekterrein

Foto: Google Street View

Het is lang stil geweest rond de bebouwing van het gasfabriekterrein tegenover het station van Wormerveer, maar het college is nu met een startnotitie gekomen. Het huidige parkeerterrein zal worden vervangen door een nieuwe parkeervoorziening in de directe omgeving, ook om de ondernemers in de Zaanbocht ter wille te zijn.

De gemeente is eigenaar van de ongeveer 6000 vierkante meter grond met de oude brandweerkazerne, een gemeentelijk monument. Daar moet een nieuwe buurt verrijzen met een gevarieerd aanbod van woningtypen, prijsklassen en woonmilieu. Het betekent ook dat de oversteekbaarheid van de Wandelweg verbeterd moet worden en dat de Stationsstraat ‘wandel- en fietsvriendelijker’ gemaakt moet worden. Er is ruimte voor de uitbreiding van het voorzieningenniveau met een gezondheidscentrum met apotheek en een huisartsenpraktijk, ter vervanging van de apotheek aan de Zaanweg.

Verbeterde uitstraling

Deze entree van Wormerveer moet zo een sterk verbeterde uitstraling krijgen die uitnodigt tot meer bewegen, vertoeven, ontmoeten en een gezonde levensstijl. Dat betekent volgens het college ook ‘op een zorgzame manier omgaan met de waardevolle bomen die al in het gebied staan en dat aanvullen met een groene en natuur-inclusieve inrichting’. Houtbouw wordt het uitgangspunt.

Wandelweg 7 en 9.

 

In 1912 verrees bij de toenmalige gemeentelijke gasfabriek een kantoorgebouw. Het sobere bakstenen kantoor met monumentale uitstraling aan de Wandelweg 7 is tegenwoordig ook een gemeentelijk monument.

Het werd ontworpen door  gemeentearchitect G.J. Hiddink, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de naastgelegen directeurswoning aan de Wandelweg 9. Op dit moment worden nog geen fundamentele keuzes gemaakt, maar algemene basisregels vastgesteld. Na de vaststelling van de startnotitie volgt dan een onderzoeksfase waarin de haalbaarheid van het project wordt onderzocht. Ook moet er nog onderzoek worden gedaan naar bodemverontreiniging, omdat die al wel is aangepakt maar niet zo grondig als voor een woonbestemming noodzakelijk is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen