Motie voor breuk met organisaties met zwarte Pieten haalt het

De landelijke intocht van de Sint in 2018.
De landelijke intocht van de Sint in 2018.
Foto: Facebook / Gemeente Zaanstad

Rosa, de PvdA, Denk, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de SP en D66 kwamen met een motie voor ‘zero tolerance’ voor zwarte Pieten, nu er nog steeds Sinterklaasverenigingen zijn die werken met ‘pieten die zo zwart mogelijk kunnen zijn’, Die werd aangenomen, waardoor de gemeente haar handen van die organisaties aftrekt.

De zeven fracties hebben niet de indruk gekregen dat sommige verenigingen een verandering in hun gedrag van plan zijn, schreven ze in een motie. ‘Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat de Sinterklaasviering een feest voor alle kinderen moet zijn, en dat zwarte Piet daarbij ontdaan moet worden van stereotype kenmerken, die (al dan niet onbedoeld) bijdragen aan discriminatie en racisme.’ Op de Zaanse scholen is de zwarte Piet inmiddels afgeschaft en dat wilden de partijen in de hele gemeente. Het moet bereikt worden door ‘beleidsmatig vast te leggen dat traditionele zwarte Pieten op geen enkele wijze gesteund worden door de gemeente’.

Uitingen van racisme en discriminatie zijn geen debatpunt en laten zich daarmee niet
‘oplossen’ via de weg van de geleidelijkheid, aldus de motie. Hoewel het vraagstuk al meer dan 30 jaar speelt heeft de dialoog – zo daar al sprake van was – nog immer niet tot een definitief afscheid van de ’traditionele’ Piet geleid.

 

De motie draagt het college op om ‘op geen enkele manier, direct dan wel indirect, in subsidiërende, dan wel ondersteunende zin bij te dragen aan de instandhouding van traditionele zwarte pieten die niet voldoen aan de richtlijnen en aanbevelingen van de Kinderombudsman en het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens’ en om ‘alles op alles te zetten om intochtcomités, winkeliersverenigingen en andere organisatoren van Sinterklaasactiviteiten over te laten stappen op een inclusieve viering die veilig is voor alle kinderen’.

Cookieinstellingen