Aandeel elektrische personenwagens blijft hier achter

Foto: PxHere / Mohamed Hassan

Er staan in Zaanstad 1075 elektrische auto’s geregistreerd en daarmee zit de gemeente in de achtehoede, blijkt uit een inventarisatie van het bedrijf Zonneplan. Het betekent dat 1,6 procent van alle auto’s hier een stekker heeft. Ter vergelijking: in koploper Almere zijn 41.761 voertuigen op stroom goed voor 16,2 procent van het totaal.

Per provincie bekeken zijn elektrische wagens relatief het schaarst in Limburg, met 1,5 procent. In Noord-Holland is dat 3,8 procent en in Flevoland maar liefst 12,1 procent. Begin september stonden er ruim 306.000 elektrische personenauto’s geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, op een totaal van bijna negen miljoen. Landelijk gezien is inmiddels ruim één op de 30 personenauto’s (3,4 procent) elektrisch.

Leasewagens

Er zijn acht gemeenten waar dit percentage minimaal dubbel zo groot is. Naast Almere zijn dit Breda, Houten, Amersfoort, Tynaarlo, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Smallingerland. In Tynaarlo is de verklaring het aanzienlijk hogere gemiddelde inkomen daar ten opzichte van de rest van Drenthe. Voor de overige gemeenten geldt dat er grote leasemaatschappijen zijn gevestigd, en 52 procent van de elektrische auto’s is een leaseauto. Leaseauto’s staan op het adres van de leasemaatschappij geregistreerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen