Volgend jaar verbouwing voor opvang jonge dak- en thuislozen

Foto: Google Street View

De verbouwing van het voormalige schoolgebouw aan de Klaas Katerstraat in Zaandam voor de opvang van jongvolwassen dak- en thuislozen kost 2,1 miljoen euro. Het Rijk draagt daaraan 560.000 euro bij. De huidige, kleinere opvang voor de doelgroep aan de Bosschjesstraat in Koog aan de Zaan wordt een plek voor kortdurend verblijf van mensen met voldoende kracht voor eigen huisvesting.

 

In Koog is het aantal plekken beperkt tot veertien en in de Klaas Katerstraat moeten dat er 22 tot 24 worden. Naast de huidige bewoners van de Bosschjesstraat komen er  jongvolwassenen te wonen die bekend zijn bij bijvoorbeeld het Straathoekwerk. De huidige aanbieder van de opvang voor jongvolwassen dak- en thuislozen wordt huurder van het pand tot in elk geval 2025 en daarna kan het contract nog twee keer met een jaar verlengd worden. Komt er na een aanbesteding een nieuwe aanbieder, dan kan die de huur zo overnemen.

Huidige bewoners

De bedoeling is dat het pand volgend jaar verbouwd wordt en als alles volgens de planning verloopt kan het gebouw eind 2023 door de nieuwe bewoners in gebruik worden genomen. Momenteel wonen er vijf mensen antikraak, met een opzegtermijn van een maand. De gemeente ging op zoek naar een alternatief voor de Bosschjesstraat  omdat in de huidige situatie de doorstroming naar een vervolgstap (vaak zelfstandige huisvesting met begeleiding) stroef verloopt. Door groepen beter te scheiden in een eerdere fase moet die in een stroomversnelling komen.

Winteropvang

De opvang van dak- en thuislozen die gedurende de wintermaanden van de opvang gebruik willen maken kan niet in de huidige reguliere opvang gerealiseerd worden. Dit winterseizoen heeft de gemeente plekken geregeld in een hotel vanaf begin december. Het aantal plekken voldoet aan de vraag en de opvang is tot op heden goed verlopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen