Geen gat in bescherming lint Krommenie tegen ontwikkelaars

Foto: Google Street View

Het Vlietsend, de Zuider- en Noorderhoofdstraat en het zuidelijke deel van de Vlusch en aangrenzend gebied in Krommenie moeten blijvend beschermd worden tegen de honger van projectontwikkelaars. Volgens het bestemmingsplan voor het lint uit 2013 mag er worden uitgepakt qua bouw, maar daar wordt tien jaar later heel anders over gedacht.

Destijds werd gekozen voor ruime bebouwingsmogelijkheden met op veel percelen een bebouwingspercentage van 70 procent, een nokhoogte van dertien meter en een goothoogte van zeven meter, in afwijking van de bestaande situatie met veel woningen met een nokhoogte van slechts zeven tot acht meter. Daarnaast is vooral aan de westkant van de historische straten sprake van hele diepe erven die reiken tot aan de Durgsloot. Het bestemmingsplan biedt mogelijkheden om ook die te bebouwen.

Complex gebied

Dat alles wordt nu een slechte ontwikkeling geacht omdat hiermee de karakteristieke en cultuurhistorisch waardevolle lintbebouwing ernstig kan worden aangetast. In de participatie rond het nieuwe bestemmingsplan is intussen gebleken dat er behoefte is aan maatwerk en dat algemene regels voor dit diverse en complexe gebied moeilijk te formuleren zijn. Het nieuwe bestemmingsplan wordt daarom gekoppeld aan de eveneens nieuw op te stellen Nota linten, dijken en paden Krommenie, zodat er beredeneerd kan worden afgeweken van het bestemmingsplan.

Bescherming afdekken

Nu de invoering van de nieuwe Omgevingswet is uitgesteld tot 1 juni volgend jaar en de nota nog niet klaar is, dreigt de lint van Krommenie echter enkele maanden onbeschermd gebied te raken. Het college wil dat afdekken met een voorbereidingsbesluit dat enerzijds de bestaande bouwmogelijkheden op slot zet enĀ  anderzijds een halt toegeroept aan verdere aantasting van de karakteristieke bebouwing. Het besluit geldt voor een jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen