Oekraïense vluchtelingen in leeg kantoorpand

Foto: Google Street View

De gemeente gaat het voormalige UWV-gebouw aan het Rustenburg in Zaandam inzetten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen nu de instroom hoog blijft en gezien de intensiteit van de oorlog en de strenge winter in Oekraïne waarschijnlijk nog zal toenemen. Daardoor ontstaat eind december een landelijk tekort aan opvangplekken

Zaanstad loopt achter op de taakstelling die het Rijk heeft opgelegd: er moeten 1095 plekken zijn en daarvan zijn er maar 308 gerealiseerd. ‘Het kantoorgebouw Saendenborch is na een verbouwing een geschikte locatie voor de realisatie van tijdelijke noodopvang voor maximaal 450 Oekraïense vluchtelingen,’ aldus het college in een brief aan de gemeenteraad. Het pand staat al jaren leeg en moet een woonbestemmig krijgen, maar was in 2016 ook al in beeld voor de opvang van asielzoekers door het COA. Destijds was een plan gemaakt voor de opvang van 450 personen en dit is als basis genomen voor de noodopvanglocatie voor Oekraïners.

Maximaal drie jaar

De eigenaar van Saendenborch is akkoord met de tijdelijke invulling van het kantoorgebouw als noodopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne voor een periode van twee jaar, met de mogelijkheid daar nog maximaal een jaar aan vast te knopen. De gemeente en de eigenaar trekken samen op voor de verbouwing, die in augustus volgend jaar klaar zou moeten zijn. Het wordt een opvang met gedeelde voorzieningen zoals keukens en sanitair. De kamers van 40 tot 45 vierkante meter gaan gedeeld worden door vier tot zes personen.

Risico’s

Er is nog wel een aantal risico’s dat zich gedurende de transformatie kan voordoen, zoals de beschikbaarheid van stroom, de instabiele bouwprijzen, de beschikbaarheid van materialen, het vergunningentraject met mogelijke bezwaren en de hoge energieprijzen.
Het uitgangspunt is dat alle kosten van de transformatie en de exploitatie van de opvang volledig worden gedekt door bijdragen van het Rijk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen