Bouw nieuwe Zaanbrug nu dan echt begonnen

Foto: Provincie Noord-Holland

De oude Zaanbrug is niet meer en de aannemer is begonnen met de bouw van de nieuwe. Gestart is met de fundering, de kelder waar de technische installaties in komen en de remmingswerken die nodig zijn om de schepen langs de werkzaamheden te leiden. Als alles volgens planning loopt, is de brug volgend jaar rond deze tijd klaar.

Sinds de opening van de noodbrug heeft de aannemer de oude Zaanbrug in delen verwijderd. Ook is er onderzoek gedaan naar de bodem en is er rondom de vaarweg gebaggerd. Door dit voorbereidende werk kan er nu aan de echte klus worden begonnen. Als de eerste werkzaamheden af zijn volgt de bouw van de landhoofden – de punten waar de brug op de kade aansluit en de twee steunpunten in de Zaan. Ook de kelder met de installatie om de brug te openen en te sluiten is dan aan de beurt.

Lawaai en trillingen

De palen van het remmingswerk, de stalen damwanden van de landhoofden en de kelder worden ingetrild. Voor de directe omgeving kan dit mogelijke trillings- en geluidsoverlast veroorzaken. Met bepaalde technieken zorgt de aannemer ervoor dat deze overlast zoveel mogelijk wordt voorkomen. De aanvoer van materialen voor de fundering gebeurt voornamelijk via het water. Hierdoor hoeft er minder vrachtverkeer via de weg te rijden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen