Weer meer bos verdwenen dan er werd aangeplant

Foto: Publicdomainpictures.net

In Nederland verdwijnt nog steeds meer bos dan er aangeplant wordt. Dat gebeurt al sinds 2013, maar de doelstelling in de landelijke bossenstrategie die daar vanaf 2020 een eind aan moest maken wordt waarschijnlijk niet gehaald. Er is bij alle natuurbeheerders opgeteld ruim 6000 hectare minder bos dan bij de start van het plan.

Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar het bosbeheer. De Rijksoverheid en de provincies spraken twee jaar geleden af dat er op termijn landelijk tien procent meer bos bij moet komen. Maar de plannen van de provincies verschillen nogal en komen niet altijd overeen met het landelijke bosbeleid. Volgens de Rekenkamer komt dat omdat de huidige regels en de uitvoering geen garantie bieden voor duurzaam bosbeheer. Zo is er landelijk onvoldoende verjonging van het bos en houden provincies niet actief toezicht op de herplantplicht. Ook zijn er geen afspraken gemaakt wie de aanleg van nieuw bos betaalt.

Geen overzicht

Er is evenmin overzicht over hoe regionaal of lokaal genomen beslissingen uitpakken en hoeveel achterstallig onderhoud er is. Staatsbosbeheer weet dat op centraal niveau niet en zonder die kennis kunnen ook minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof en de provincies niet goed toezicht houden of eventueel bijsturen. In 2014 is de verantwoordelijkheid voor natuur en landschap grotendeels naar de provincies gegaan. Noord-Holland is op dit moment op zoek naar plek voor 34 hectare zogenoemd compensatiebos.

 

Volgens de Rekenkamer slaagt Staatsbosbeheer, een zelfstandig bestuursorgaan dat ruim een kwart van de bossen beheert er waarschijnlijk wel in op eigen terreinen de komende jaren 5000 hectare extra bos te realiseren. Bosrijke provincies zijn ook tevreden over hoe Staatsbosbeheer de bossen in stand houdt. Tussen 1970 en 2013 groeide het bosoppervlak in Nederland van 325.706 tot 375.912 hectare. Ruim tien procent van de landoppervlakte is bos. Daarna nam het bosoppervlak af, tot nu ongeveer 363.800 hectare.

Vier keer Amsterdam

De afgelopen vier jaar is geprobeerd meer bomen te planten. Dat is deels gelukt, maar netto gezien is er nog steeds een ontbossing, meldt de Rekenkamer. Bos in Nederland is naast Staatsbosbeheer in handen van veel partijen. Zo beheren twaalf procent, Natuurmonumenten acht procent en overige bezitters zeven. Staatsbosbeheer beheert 27 procent: dat is ruim 94.000 hectare, ofwel vier keer de oppervlakte van Amsterdam.

https://twitter.com/GemZaanstad/status/1599802657878712322

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen