Plekken gezocht voor 34 hectare aan compensatiebos

Foto: Publicdomainpictures.nl

Noord-Holland gaat samen met gemeenten gekapt bos compenseren. Daarvoor stelt de provincie een subsidieregeling open, met een te verdelen bedrag van 1.768.000 euro. Bos is schaars in Zaanstad, maar wat er is is dan wel weer bijzonder: het plofbos op het Hembrugterrein.

Met de nu aangekondigde regeling kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor bosaanplant dat eerder gekapt bos in Natura 2000-gebieden compenseert. ‘Nieuw en vitaal bos is belangrijk voor Noord-Holland: het heeft een positieve invloed op ons klimaat, onze leefomgeving en ons welzijn. We hopen gemeenten met deze regeling te ondersteunen bij bosaanplant. Zo werken we samen aan een groene en bosrijke provincie,’ aldus Gedeputeerde Esther Rommel van Natuur en Landschap in de aankondiging.

Zaanse scheg

Het beschikbaar gestelde bedrag is voldoende om 34 hectare aan compensatiebos aan te planten. De provincie draagt de eerste vijf jaar de voorbereidings- en aanplantkosten en het beheer. De gemeente is zelf verantwoordelijk voor de locatie. In eerste instantie lijken vooral Kennemerland, de scheggen rond Amsterdam (waaronder de Zaanse scheg) en de Wieringermeerpolder kansrijk, maar dit betekent niet dat bosaanplant daar een gegeven is. Per locatie wordt er gekeken naar de ruimtelijke belangen en het soort bos.

Tussen 2017 en nu is in Natura 2000-gebieden 33,32 hectare aan bos gekapt, dat met deze subsidieregeling gecompenseerd gaat worden. Naar verwachting wordt er de komende jaren nog 26,46 hectare aan bos gekapt. Daarmee zal er in totaal 59,78 hectare aan bos moeten worden gecompenseerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen