Schiphol aast op boeren voor hun stikstofruimte

Foto: Lelystad Airport

De Schiphol Group wil boeren uitkopen om extra stikstofruimte te krijgen voor Lelystad Airport. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van EenVandaag. De beoogde luchthaven in de polder kreeg nog geen natuurvergunning omdat de berekeningen over de uitstoot van stikstof door vliegtuigen niet klopten.

Eerder meldde het tv-programma al dat Schiphol ook voor zichzelf op zoek is naar boeren die zich willen laten uitkopen. Ook die luchthaven heeft nog een natuurvergunning nodig en boeren in Noord-Holland en Utrecht kunnen uitkomst bieden. Dat bedrijven en overheidsdiensten als Rijkswaterstaat zelf boerderijen opkopen is omstreden. Het kabinet wil een voorkeursrecht krijgen bij de uitkoop van boeren en andere bedrijven voor de stikstofruimte. Dat zou moeten leiden tot meer regie binnen het beleid.

Slinkend draagvlak

De beslissing om van Lelystad een overloopluchthaven voor Schiphol te maken stamt al uit 2008, maar de opening was door de coronacrisis al uitgesteld en liep mede door de trage voortgang van de formatie verdere vertraging op. Ook is het politieke draagvlak voor de capaciteitsuitbreiding van de Nederlandse luchtvaart de laatst tijd flink afgenomen. De bedoeling was dat er op Lelystad jaarlijks maximaal 45.000 vliegbewegingen plaatsvinden. Maar volgens een eerdere ontwerpvergunning van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij zou dit op basis van de Wet op de natuurbescherming om maximaal 10.000 vluchten kunnen gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen