Statiegeldsysteem voor blikjes gaat toch 31 december in

De Zaanse poster vóór het statiegeldsysteem.
De Zaanse poster vóór het statiegeldsysteem.
Foto: Gemeente Zaanstad

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon per 31 december van dit jaar in, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen voor Milieu. Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, ‘maar dat is voor ons niet acceptabel,’ aldus Heijnen.

De Stichting Afvalfonds Verpakkingen stapte naar de rechter om een last onder dwangsom van tafel te krijgen. Die kreeg het fonds eerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport omdat er volgens de inspectie te weinig stappen waren gezet om het systeem op tijd gereed te hebben. De producenten zijn er verantwoordelijk voor om het innamesysteem op te zetten, maar vanwege ‘onzekerheid in levertijden van belangrijke apparatuur’ is 31 december volgens hen niet haalbaar.

Genoeg tijd gehad

Volgens Heijnen staat het iedereen vrij om in beroep te gaan bij de rechter, maar staat vooralsnog gewoon 31 december als ingangsdatum op de kalender. Zij vindt dat producenten lang genoeg de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op de nieuwe wet. Blijven zij achterwege, dan kan de inspectie wederom handhaven. Bijna twee jaar geleden werd al bekend dat ook op blik statiegeld komt. Men betaalt dan 0,15 euro statiegeld per blikje. Het kabinet hoopt met de maatregel het aandeel van blik in het zwerfvuil drastisch te verminderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen