Statiegeld op blikjes drie maanden vertraagd

Foto: Pixabay / Public Domain Pictures

Het gaat niet lukken om per 31 december het landelijk statiegeldsysteem voor blikjes in te zamelen. Dat komt door tekorten aan grondstoffen en personeel, zegt algemeen directeur Hester Klein Lankhorst van Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

De organisatie werkt in opdracht van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en branchevereniging voor voedselproducenten Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie aan een innamesysteem. Volgens Klein Lankhorst is dat systeem drie maanden later dan gepland, op 1 april, gereed en dan kunnen consumenten blikjes inleveren bij onder meer supermarkten en tankstations. In totaal gaat het om zo’n 17.000 innamepunten.

Complex

‘We zien nu al dat leveranciers zeggen dat ze niet op tijd kunnen leveren,’ aldus Klein Lankhorst. Zo zijn er onzekerheden rond de levertijden van de machines voor het tellen en sorteren van de blikjes. Het opzetten van het inzamelsysteem is volgens Klein Lankhorst ‘complex;  en het afvalfonds is daarbij ‘afhankelijk van meerdere leveranciers’. Het creëren van een goed werkend ICT-systeem is het lastigst, vertelt ze. Met de drie maanden uitstel hoopt het fonds ‘onzekerheid en chaos’ te voorkomen.

Vijftien cent

Begin vorig jaar besloot het vorige kabinet om 0,15 euro statiegeld in te voeren op blikjes. Zo moet worden voorkomen dat het afval in het milieu belandt, zoals nu jaarlijks veel gebeurt. Het statiegeld op blikjes moest op 31 december worden ingevoerd, maar het inzamelsysteem is dan nog niet gereed. ‘Het ministerie is op de hoogte,’ zegt Klein Lankhorst daarover.

Reacties

Cookieinstellingen