Gemeente gaat onderhandelen over aankoop omstreden woning

Foto: PxHere / Mohamed Hassan

De SP verwacht dat het openen van onderhandelingen over de verkoop van de woning en de praktijk van de familie Groen op het Balkenhaventerrein aan de gemeente ertoe zal leiden dat de opstandige familie een onrealistisch hoge prijs zal vragen. En wat moet de gemeente er na een eventuele aankoop mee aan?

Voor de zoveelste keer ging het gisteren in de raad over de langdurige ruzie tussen de familie Groen en eigenaar Ivar Moens van de naastgelegen North Sea Venue. De gemeente liet daarop een mogelijke oplossing papier zetten, die inmiddels alweer van tafel is. Fractievoorzitter Peter van Haasen van de PVV memoreerde dat daarmee 216.000 euro over de balk gegooid is – slechts een deel van de kosten die Zaanstad moest maken als gevolg van de strijd, met een onwaarschijnlijk hoog aantal procedures.

 

Het opstellen van de gebiedsvisie die door geen van de betrokkenen als een duurzame oplossing wordt gezien was eigenlijk bij voorbaat gedoemd om te mislukken, is nu de consensus. De opdracht die het college van de raad kreeg was onuitvoerbaar gezien alle tegendtrijdige belangen in het gebied. Nu ligt de bal weer bij het college, dat met de familie Groen moet gaan praten over de verkoop van hun onroerend goed. Een grote raadsmeerderheid is het ermee eens om uit haar midden een klankbordgroep te vormen om de voortgang van het komende proces in de gaten te houden.

Onzekerheid wegnemen

De rol van de klankbordgroep zal zich beperken tot interne overleggen en niet met de gesprekken tussen de gemeente en de familie Groen en andere betrokkenen buiten het
stadhuis an sich. Ook was er een meerderheid die vindt dat het hoog tijd is om de onzekerheid bij alle betrokkenen in het gebied weg te nemen en die de wél werkbare en gedragen onderdelen van de gebiedsvisie om wil zetten in een bestemmingsplan.

Kermisexploitanten

Dan gaat het over de herhuisvesting van de kermisexploitanten die gevestigd zijn aan de Zaanderhorn, bevestiging van het laten voortbestaan van de tuindersvereniging en een bevestiging van het belang van North Sea Venue voor Zaanstad en het kunnen voortzetten van de reguliere bedrijfsvoering daar. Democratisch Zaanstad ziet in het vastleggen van een toekomsige verhuizing van de kermisexploitanten een manier om ze zonder enige vorm van inspraak uit het gebied weg te schrijven, terwijl ze al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw aan de Zaanderhorn verblijven. Er is nog geen nieuwe plek voor hen en hun spullen gevonden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen