Campagne om mensen ertoe te brengen hulp te zoeken bij schulden

28 nov 2022, 8:53 Actueel
coins euro money currency preview
publicdomainpictures.net

De Sociale Wijkteams beginnen vandaag met een campagne om inwoners erop te wijzen dat er hulp is bij financiële zorgen en dat ze daarop tijdig een beroep moeten doen. Daarvoor worden de verhalen van echte mensen gebruikt, die het aan den lijve ondervonden. Een bewoonster van Zaandam Oost bijt in een video het spits af.

De video en de filmpjes die volgend jaar nog zullen volgen worden ondersteund door posters en flyers, waarin de oproep om op tijd hulp te vragen nog eens wordt onderstreept. Een groeiende groep mensen kan de eindjes financieel niet meer aan elkaar knopen. De Sociale Wijkteams ondersteunen bewoners met geldzorgen en zien een groei op het gebied van betaalachterstanden.

Schaamte

’De mensen die ik in mijn dagelijks werk tegenkom vinden het moeilijk om hulp te vragen bij schulden. Zij schamen zich en vinden dat ze het zelf moeten oplossen. Je ziet dat betaalachterstanden hierdoor onnodig lang blijven liggen. Kleine betaalachterstanden stapelen zich in korte tijd op waardoor problematische schulden ontstaan,' ziet Albert Klein Haneveld, schuldhulpverlener van het team in Poelenburg. En dan is oplossen vaak een stuk moeilijker.

'Ik zie dat geldzorgen een enorme impact hebben op het leven van mensen. Er is veel stress en schaamte. Dit werkt door in het dagelijkse leven en tast de kwaliteit van leven aan: mensen durven de post niet meer op te maken, schrikken als er iemand aanbelt, komen niet meer buiten en vermijden sociale contacten. Ik zie het helaas met eigen ogen gebeuren. Door deze campagne hoop ik meer mensen met geldzorgen te helpen aan een schuldenvrije toekomst.'

Eerste stap zetten

De campagne draait om verhalen van Zaankanters die hulp hebben gevraagd bij het oplossen van hun geldzorgen. Echte verhalen van echte mensen, die in een ‘mini-documentaire’ vertellen over deze zwarte periode. En hoe zij daar vervolgens met hulp van het Sociaal Wijkteam uit zijn gekomen, waardoor ze nu weer zorgeloos en fijn in het leven staan. 'We hopen dat mensen zich herkennen in de verhalen en daardoor de eerste stap naar hulp durven te zetten,' aldus Klein Haneveld.