‘Uitzonderlijke prijsstijging’ drinkwater in 2023

Foto: Pexels / CC0

Drinkwater wordt volgend jaar een kwart (24,8 procent) duurder en gaat 1,73 euro per 1000 liter kosten. PWN spreekt van een ‘uitzonderlijke stijging’ waardoor een gemiddeld huishouden 48 euro per jaar meer kwijt is aan water. De oorzaken zijn onder meer hogere kosten voor energie, grondstoffen en materialen.

Om nu en in de toekomst voor drinkwater van goede kwaliteit te kunnen blijven zorgen zijn volgens het bedrijf deze hogere kosten niet te voorkomen. Naast het verbruik betalen consumenten in 2023 ook 71,26 euro vastrecht per jaar, inclusief negen procent BTW maar exclusief belasting op leidingwater. Energie is nodig voor onder meer het zuiveren en verdelen van drinkwater. Daarnaast investeert PWN de komende jaren flink in haar productielocaties en infrastructuur, zoals het onderhoud van het leidingnet.

Geen winstoogmerk

PWN doet er volgens concern controller Tanja Kroonenberg alles aan om de kosten te drukken. ‘We hebben geen winstoogmerk en gebruiken het resultaat om de investeringen te financieren die nodig zijn om de leveringszekerheid te borgen. Ook leggen we aan de toezichthouder verantwoording af over hoe we onze tarieven berekenen. We hopen daarnaast dat klanten beseffen dat de vanzelfsprekendheid waarmee wij Nederlanders de kraan opendraaien, in scherp contrast staat met de uitdagingen waar wij als drinkwaterbedrijf voor staan. Als we allemaal bewuster omgaan met ons water, zorgen we samen voor genoeg drinkwater voor nu én later.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen