Hogere waterstand veenweides gaat nieuwe dilemma’s geven

Foto: Staatsbosbeheer

Dat het grondwaterpeil in veenweidegebieden omhoog gaat zal waarschijnlijk de grootste gevolgen hebben in de landbouwplannen van het kabinet. Het vermindert de uitstoot van CO2 en ammoniak, wat goed is voor de natuur en het klimaat. Maar een oplossing van het ene probleem kan nieuwe problemen creƫren, zegt hoogleraar Wim de Vries van de universiteit in Wageningen.

Het kabinet kondigde gisteren aan dat het grondwaterpeil op meerdere plekken in het land wordt verhoogd om het dalen van veengronden tegengaan, onder meer in de Zaanstreek. Ook moet het helpen in tijden van droogte. Het nieuwe peil en het tempo van verhogen moet per regio worden bepaald. ‘Vernatting betekent dat de bodemdaling stopt, of in elk geval minder snel gaat. Het betekent ook dat er minder koolstof dat in het veen opgeslagen zit als CO2 de lucht in gaat. Dat helpt bij het halen van de klimaatdoelen,’ zegt De Vries.

Natte teelt

Een hoog grondwaterpeil maakt bovendien veeteelt moeilijker. ‘Het houden van vee is daar dan op den duur nauwelijks levensvatbaar. Dan moet je op zoek naar andere vormen van landbouw, zoals natte teelt.’ Het is wel een moeilijke puzzel, benadrukt De Vries. ‘Als je de vernatting niet goed beheert, kan fosfaat vrijkomen uit de bodem en dat is slecht voor de waterkwaliteit. Het wordt een hele uitdaging.’ Experimenten met natte teelt in Zaanse polders hebben vooralsnog de verwachtingen niet waargemaakt.

Polder Westzaan

Ook in de Provinciale Staten van Noord-Holland zat een meerderheid al op het spoor van vernatting van de veenweidegebieden, en daarbij werd expliciet de Polder Westzaan genoemd. Een amendement van D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP op de veenweidestrategie om op volle snelheid de CO2-uitstoot te reduceren en de bodemdaling een halt toe te roepen haalde het afgelopen week. Een bijkomend probleem van een lage grondwaterstand zijn verzakkende panden op houten palen, waar veel Zaanse eigenaren van oudere woningen mee te maken hebben. Hun funderingen bezwijken als gevolg van paalrot.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen