Uit de hand gelopen Pietenprotest Staphorst: schending mensenrechten

Foto: Wikimedia / Hans Parma

Amnesty International heeft aangifte gedaan van bedreiging en vernieling naar aanleiding van de situatie rond de Sinterklaasintocht in Staphorst, afgelopen zaterdag. Toen was er ook een protest bij de intocht in Zaandam, waar twee mensen gearresteerd werden. De reacties op Facebook lieten vooral verontwaardiging richting de betogers op de Burcht zien en een grote onverdraagzaamheid.

Waarnemers van Amnesty waren bij de intocht in Staphorst aanwezig vanwege de demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De auto met daarin de waarnemers werd belaagd door een groep tegendemonstranten. ‘De vernieling aan een auto raakt ons het minste. Het gaat ons om de bedreiging en het doelbewust verhinderen van het uitoefenen van een mensenrecht,’ aldus een woordvoerster van de organisatie.  ‘De waarnemers gaan het hele jaar door naar allerlei demonstraties maar zijn nooit eerder op deze manier bedreigd en geïntimideerd.’

Geschrokken

In de aanloop naar de demonstratie van KOZP ontstonden problemen omdat voorstanders van zwarte Pieten het protest wilden tegenhouden. Daarbij werden naast de waarnemers ook de leden van KOZP belaagd. De politie liet zaterdag al weten onderzoek te doen naar het belemmeren van de demonstratie. Minister Dilan Yesilgöz van Justitie is ‘geschrokken van de wijze waarop KOZP-demonstranten door tegendemonstranten zijn belaagd’. Op beelden is te zien hoe demonstranten van Kick Out Zwarte Piet bij de Sinterklaasintocht in Staphorst worden bestookt door relschoppers.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen