Coffeeshop in Noord laat nog wel even op zich wachten

Foto: Wikimedia / Alex Crespo

Er zit geen schot in de komst van een coffeeshop in Noord. Er is nog geen exploitant en al evenmin een locatie, omdat de ondernemer die de vergunning in de wacht wil slepen ook de plek moet aandragen. Al ruim 20 jaar geldt in Zaanstad een maximum van drie coffeeshops, en op verzoek van de raad kan één daarvan nu in Noord komen.

Daar zitten wel beperkingen aan vast. Een coffeeshop mag onder andere niet gevestigd worden binnen een straal van 300 meter loopafstand rondom scholen voor middelbaar en hoger onderwijs of jongerencentra die zich hoofdzakelijk richten op een publiek vanaf vijftien jaar en ouder of andere gevoelige bestemmingen. Er mag geen terras exploiteren, geen overlast worden veroorzaakt en minderjarigen mogen er niet in. . Daarnaast vormt het veiligheidsplan een belangrijk onderdeel van de procedure, waarbij de exploitant moet aantonen op welke manieren mogelijke overlast wordt voorkomen en hoe de openbare orde en veiligheid worden gewaarborgd.

Grote belangstelling

Voor de exploitatievergunning meldden zich in totaal 466 gegadigden en afgelopen mei voerde een notaris de loting uit, waarbij 20 belangstellenden werden ingeloot die in volgorde van trekking op een lijst zijn geplaatst. De eerste op de lijst is vervolgens uitgenodigd om een aanvraag in te dienen en op dit moment loopt deze procedure nog. Daarbij wordt de aanvraag getoetst en wordt een Bibob-onderzoek uitgevoerd. Onderdeel van de aanvraag is onder andere de beoogde locatie.

Wietexperiment

Vaart zit er al evenmin in het landelijke experiment gesloten coffeeshopketen, waaraan ook Zaanstad deelneemt. Dat werd al eind augustus 2019 bekend, maar concreet is er nog niets gebeurd. Tijdens het experiment verkopen coffeeshops in de uitgekozen gemeenten uitsluitend gereguleerde, op kwaliteit gecontroleerde hennep. Deze komt van tien door de ministeries van Justitie & Veiligheid en Volksgezondheid geselecteerde telers. Daarvan zijn er nu negen aangewezen, die hebben aangegeven tussen negen en zeventien maanden nodig te hebben voor een voldoende en stabiele aanvoer van voldoende kwaliteit en diversiteit.

Problemen

Van tevoren niet voldoende onderkende problemen zijn dat banken huiverig blijken om telers bedrijfsleningen te verstrekken en dat het verkrijgen van locaties bijzonder lastig is. In het laatste coalitieakkoord van het kabinet is opgenomen dat er nog een grote stad wordt toegevoegd aan de tien al voor het experiment aangewezen gemeenten en ook dat proces is nog onderweg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen