Meer onderzoek nodig naar geschiktheid bodem voor aardwarmte

Foto: Provincie Noord-Holland

De Zaanstreek lijkt na de eerste onderzoeken minder geschikt dan andere plekken in Noord-Holland voor aardwarmte. Uit seismisch onderzoek dat dit jaar door Scan is uitgevoerd in opdracht van Energie Beheer Nederland blijkt dat rondom Amsterdam de inschattingen over de geschiktheid van de bodem iets lager zijn dan elders.

Dit heeft ook te maken met de onzekerheden die er nog bestaan over de bodem. Daarvoor is nader onderzoek nodig. Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd is een betrouwbare warmtebron en een mogelijk duurzaam alternatief voor aardgas. Het gaat om een bewezen techniek die kan voorzien in de continue warmtevraag en is onafhankelijk van de weersomstandigheden.

 

De warmte komt van grote diepte en wordt in de vorm van warm water omhoog gepompt. Uit het water wordt vervolgens de warmte gehaald om woningen, gebouwen of kassen te verwarmen. Daarna stroomt het afgekoelde water via een pomp weer terug in dezelfde aardlaag, waar het op natuurlijke wijze opnieuw opwarmt. Hoe dieper het warme water wordt opgepompt, hoe warmer het is. In Noord-Holland en Flevoland blijken er drie verschillende soorten ondergrondlagen te zijn met waterhoudende reservoirs die mogelijk geschikt zijn.

Niet op Texel

Met uitzondering van Texel is nog geen enkel gebied al afgevallen. Rond Heemskerk, Velsen, IJmuiden en Haarlem zijn de uitkomsten naar de geschiktheid van de ondergrond naar aardwarmte positie, maar is er nog onzekerheid doordat nog maar weinig data beschikbaar zijn. Mogelijke kansen liggen aan de noordkant van Purmerend en in de regio’s Alkmaar, Heerhugowaard en Castricum.

Om klimaatverandering tegen te gaan en de klimaatdoelen te halen moeten in Noord-Holland minstens 260.000 woningen van het aardgas af. Daarom onderzoekt de provincie samen met gemeenten en marktpartijen alternatieve warmtebronnen. Aardwarmte is zo’n bron. Om erachter te komen waar in de grond warmte zit en of de ondergrond geschikt is om die eruit te halen, is het seismisch onderzoek gedaan. Dat gebeurt door middel van geluidsgolven, die een beeld geven van hoe de aardlagen op een bepaalde plek eruit zien.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen