Twee keer per week gezond lunchpakket op aantal scholen

Foto: Flickr / Marco Verch Professional Photographer

De gemeente wil lunches aanbieden op veertien basisscholen, omdat van die scholen met in totaal zestien locaties signalen komen dat er steeds meer kinderen geen of te weinig eten meenemen. Om welke scholen het gaat is niet bekendgemaakt, maar er zitten bijna 4100 leerlingen op. Het is nog niet duidelijk of al die scholen meedoen.

Om te zorgen dat het geen onderwijstijd kost en onderwijspersoneel zo min mogelijk te belasten, is onder andere een aantal Sociale Wijkteams gevraagd om de lunches te verzorgen. Gezien de urgentie willen alle partijen zo snel mogelijk starten. Besturen van zogenoemde A-scholen zijn benaderd of zij mee willen doen. Om schaamte of stigmatisering te voorkomen is het idee om álle leerlingen op de deelnemende scholen twee keer per week een gezond lunchpakket aan te bieden. Dat gaat Zaanstad zonder subsidies volgens de berekeningen maximaal 313.000 euro kosten.

Snel geschakeld

Wethouder René Tuijn van armoedebestrijding stelt dat ieder kind heeft recht op voldoende en gezonde voeding. ‘Met een lege maag op school kunnen kinderen zich minder goed concentreren en dat heeft effect op de schoolprestaties. Dankzij de inzet van alle partijen hebben we snel kunnen schakelen en kunnen we op korte termijn het leed waar mogelijk verzachten. Tegelijkertijd blijven we inzetten op duurzame oplossingen om financiële problemen bij inwoners te voorkomen of te verminderen.’

Helpende handen welkom

De uitvoering zal goed gemonitord worden om te kijken of bijsturing of aanpassing van de gekozen werkwijze wenselijk is. Bovendien komen er geluiden uit Den Haag, het Jeugdeducatiefonds en andere partijen in het land om armoede bij gezinnen aan te pakken. Wat dit betekent voor de huidige aanpak is nu nog niet te zeggen. Zaanstad wacht er niet op, maar onderneemt actie. Bij het maken van de lunchpakketten zijn extra handen welkom. Mensen die willen helpen met broodjes smeren of ideeën hebben om op een andere manier bij te dragen, kunnen zich melden bij Mirte Agter van het Sociaal Wijkteam: [email protected].


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen