Drie ‘hangende’ bomen op Stadhuisplein Zaandam

Een impressie van de bomen en de plek.
Een impressie van de bomen en de plek.
Foto: Gemeente Zaanstad

Wethouder Wessel Breunesse hangt op 21 novemver drie bomen op op het Stadhuisplein in Zaandam – en dat is geen straf voor die valse christusdoorns. Zij worden niet in de grond geplant, maar hangen met metalen veren in een transparante constructie.

De bomen worden met een kraan vanaf de Figaro-locatie naar het Stadhuisplein gehesen. Dat is eigenlijk een dak: hieronder bevindt zich onder andere het archief van het Stadhuis. Het planten van bomen kan er dus niet, vandaar de afwijkende contructie. De bomen komen er naar aanleiding van een aangenomen motie van Rosa en GroenLinks die aandacht vraagt voor de ecologische ambities die Zaanstad heeft.

Een Gleditsia triacanthos.

 

Zaanstad wil vergroenen met meer bomen en struiken en meer biodiversiteit. ‘Een groenere omgeving maakt onze woonomgeving robuuster voor de gevolgen van klimaatveranderingen. Het is goed voor onze gezondheid als we meer groen in onze buurt hebben,’ aldus Breunesse. ‘Deze drie bomen staan voor mij symbool voor de verdere vergroening van Zaanstad. Daar zet ik me de komende jaren écht voor in, want onze inwoners verdienen een kwalitatieve, groene leefomgeving.’

Het vergroenen vraagt om creatieve oplossingen omdat Zaanstad een forse woningbouwopgave hebben en ook omdat het in de openbare ruimte onder de grond eveneens ‘druk’ is, met bijvoorbeeld leidingen. ‘We moeten dus op zoek naar inventieve manieren om te vergoenen.’ Zo zijn er de afgelopen tijd veel bomen geplant bij speelplekken. Ook wordt op een paar plekken in Zaanstad geëxperimenteerd met grastegels, bijvoorbeeld om parkeerplaatsen aan te leggen.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen