Funderingsschade breidt zich als een olievlek uit

Foto: Provincie Groningen

Het was al een Zaans probleem, maar het groeit naar een landelijk hoofdpijndossier: funderingsschade. Door bodemdalingen, verdroging en een lage grondwaterstand raken er steeds meer beschadigd. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft de hete zomer dit jaar bijgedragen aan de problemen.

Tot nu toe zijn er dit jaar al 2000 meldingen bekend van huizen met funderingsschade, 70 procent meer dan in 2018. Eerder was al bekend dat de funderingen van één miljoen huizen een ‘aanzienlijk risico’ lopen beschadigd te raken. Zeker als er niet op tijd wordt ingegrepen. Nu raken onder andere huizen beschadigd in regio’s waar je dat minder zou verwachten, aldus de VEH. Het gaat bij meer dan de helft van de meldingen om huizen zonder funderingspalen. Verzakkingen in Zaanstad zijn meestal het gevolg van door paalrot aangetaste palen die niet langer continu onder water staan.

Brandbrief

Ook woningen op zand- en kleigronden in Gelderland, Overijssel en Brabant gaan nu scheuren vertonen. ‘De droogte zorgt voor een lage waterstand, waardoor nu ook grond naast de rivieren inklinkt,’ aldus de VEH. Naar aanleiding van de toenemende meldingen is een brandbrief gestuurd naar minister Hugo de Jonge van Wonen. Ook de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de koepel van woningcorporaties Aedes en het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek  ondertekenden de brief. De organisaties vinden dat de overheid met een landelijk plan moet komen om funderingsschade aan te pakken. Op 7 november bespreekt de Tweede Kamer het onderwerp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen