Remco Bosma unaniem voorgedragen als dijkgraaf

Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Remco Bosma is door het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier unaniem voorgedragen als nieuwe dijkgraaf. De huidige dijkgraaf Luc Kohsiek gaf afgelopen voorjaar aan zijn functie op 1 januari 2023 neer te leggen.

De voordracht zal nu naar de Commissaris van de Koning worden gezonden, die de voordracht moet bekrachtigen. Bosma zal daarna op 2 februari de eed of gelofte afleggen ten beginnen als dijkgraaf. Op dit moment is de 51-jarige Bosma burgemeester van de Brabantse gemeente Bladel. Hij begon zijn carrière als ingenieur waterbeheer bij  Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland, dat in 2003 opging in het huidige hoogheemraadschap.

Unieke kans

Nu komt hij 25 jaar later terug als dijkgraaf. ‘Het water gaat zoals het gaat. Alles komt nu samen,’ aldus Bosma. Al in 1997 stelt de jonge ambtenaar Bosma de functie van dijkgraaf bij dit hoogheemraadschap als stip op de horizon. Toen de functie dit jaar binnen bereik kwam, twijfelde Bosma nog even of hij Bladel na vier jaar burgemeesterschap al moest verlaten. Hij realiseerde zich echter dat deze kans maar enkele keren tijdens een professionele carrière langs komt.

Sterk inhoudelijk

‘Het was nu of nooit. Van ambtenaar bij een waterschap tot dijkgraaf. De dijkgraaf is vergelijkbaar met de burgemeester, alleen is het gebied een stuk groter en het onderwerp sterk inhoudelijk. Daar houd ik van.’ Naast burgemeester was Bosma van 2019 tot met 2021 ook portefeuillehouder Economische Zaken in Bladel. In die rol was hij ook voorzitter van het Kempisch Bedrijven Park en plaatsvervangend voorzitter van het portefeuillehouderoverleg Economie van de metropoolregio Eindhoven.

Bosma studeerde Milieukunde aan de Hogeschool van West-Brabant en daarna Waterbeheer aan de Wageningen Universiteit. Naast zijn politieke loopbaan voor de VVD als Statenlid in Flevoland en lid van de Tweede Kamer werkte hij in diverse functies bij het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat. Bosma is getrouwd en heeft drie kinderen.

Reacties

Cookieinstellingen