Spoorwegovergang Guisweg met stip bovenaan qua prioriteit

Een van de meest gehate verkeersknelpunten van Zaanstad.
Een van de meest gehate verkeersknelpunten van Zaanstad.
Foto: Google Street View

Hoe langer – en kostbaarder – de wensenlijst, hoe onwaarschijnlijker het wordt dat er ooit iets van gerealiseerd wordt.

Dat is een wijsheid die wethouder Addy Verschuren de gemeenteraad gisteravond voorhield en die hij heeft opgedaan door ‘de blaren op z’n tong te praten’ over de grote infrastructurele projecten waar Zaanstad naar snakt.

Dagelijkse frustratie

Zijn eerste prioriteit is dat de spoorwegovergang Guisweg van die lijst wordt geschrapt en dat er een einde komt aan de wachttijden voor het wegverkeer bij de gelijkvloerse kruising. Een dagelijkse frustratie voor veel inwoners die in de toekomst alleen nog maar kan verergeren wanneer de frequentie van het aantal treinen omhoog gaat.

En, zoals de wethouder opmerkte, dat zal met name de veiligheid van fietsers niet ten goede komen omdat die nog wel eens de neiging hebben de rode waarschuwingslampen te negeren.

https://twitter.com/middengolf/status/955823439671001090

Onrealistisch

Hij riep de raad daarom nadrukkelijk op om te kiezen voor de variant met de meeste kans van slagen en dat is een korte spoortunnel en een bovengronds station Zaandijk-Zaanse Schans. De vergezichten van een zo lang mogelijk verdiept spoor met in een ideale wereld ook nog een ondertunnelde A8 moest Verschuren als onrealistisch wegzetten: het geld dat daarvoor nodig is zal er op een enigszins behapbare termijn niet komen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen