Wel verkeerslichten, geen oplichtende leds voor fietspad Paukenhof

Foto: Google Street View

De verkeerslichten op de kruising van de Fortuinweg en de Paukenhof in Zaandijk blijven bestaan. GroenLinks stelde er eerder vragen over vanwege de verkeersveiligheid van – met name – scholieren en de buurt roerde zich: ook bewoners waren tegen het weghalen van de lichten.

De gemeente heeft zich laten overtuigen door reacties uit de buurt, schrijft ze in antwoord op een brief van de Belangenvereniging Huiseigenaren Harpstraat. De Fortuinweg wordt opnieuw ingericht en de gemeente wilde in eerste instantie dat fietsers en voetgangers daarna ter hoogte van de Paukenhof voorrang zouden moeten verlenen aan het autoverkeer. Ook zou het zebrapad verdwijnen.

Ledverlichting

De bewonersvereniging had voorgesteld om als alternatief voor de bestaande verkeerslichten in het fietspad ledverlichting aan te brengen die rood kleurt als auto’s de oversteek naderen, zodat fietsers zich daar beter van bewust zijn. Wanneer het gemotoriseerde verkeer de kruising gepasseerd is, doven die lichten weer.

Een probleem daarbij is overigens dat het fietspad wel schoon – dus ook sneeuwvrij – moet zijn om die waarschuwing te kunnen zien. In Japan is al gewaarschuwd dat traditionele verkeerslichten met ledlampen bij sneeuwval tot onveilige situaties kunnen leiden, omdat de lampen in tegenstelling tot hun voorgangers geen warmte produceren. Daardoor smelten aan de lichten klevende vlokken niet.

Niet toegestaan

De gemeente schrijft echter dat regelgeving niet toestaat dat een dergelijk systeem wordt ingezet om verkeersstromen te regelen; het mag niet worden gebruikt als een soort tweede generatie verkeerslichten. De gemeente is wel van plan om dit jaar te experimenteren met ledstrips als aanvulling op bestaande verkeersregelinstallaties. Aan welke plek(ken) daarbij gedacht wordt, staat er niet bij.

Er is in Nederland al een proef mee gedaan in Bodegraven, maar daar vooral om op telefoons turende voetgangers uit het ziekenhuis te houden. En ook elders in de wereld worden daarmee de eerste ervaringen opgdaan.

De brief geeft geen antwoord op de vraag of het zebrapad bij de Paukenhof in de nieuwe situatie terugkeert. Het definitieve ontwerp voor de Fortuinweg wordt nog deze maand verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen