Smartphonegebruik in het verkeer: weren of faciliteren?

Een rode ledlijn voor 'smartphone zombies'.
Een rode ledlijn voor 'smartphone zombies'.
Foto: HIG

Er wordt gewerkt aan een hulpmiddel dat er voor moet zorgen dat op een telefoon turende voetgangers niet pardoes de rijweg oplopen. Adviesbureau Royal Haskoning DHV ziet wel wat in de +Lichtlijn: een verlichte, aan verkeerslichten gekoppelde ledlichtlijn in de stoep die in Bodegraven is getest.

Het bureau onderzocht de effecten van de +Lichtlijn van de firma HIG, die in februari in gebruik werd genomen op een kruispunt in de Zuid-Hollandse gemeente. Het idee is dat een voetganger die op zijn smartphone kijkt, de lichtlijn opmerkt en ziet wanneer het verkeerslicht op rood staat. De evaluatie is in eerste instantie positief: de lichtlijn kan zorgen dat voetgangers op een veilig afstand van de rijbaan tot stilstand komen.

Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat de verkeerssituatie ter plekke niet uitnodigt tot probleemgedrag en dat de doelgroep waarvoor de lichtlijn een meerwaarde zou kunnen bieden maar ‘beperkt aanwezig’ bleek. Er is ook grootschaliger onderzoek nodig, is de conclusie, en daarin moeten ook de juridische aspecten van de lichtlijn en de opvattingen in de maatschappij over smartphonegebruik in het verkeer worden meegenomen: weren of juist faciliteren.

Onontkoombaar

De onderzoekers wijzen er nadrukkelijk op dat zelf opletten bij het oversteken de norm moet blijven. Ook benadrukken ze dat de lichtlijn past binnen de gedachte dat smartphonegebruik onontkoombaar is en dat het streven om dit zo veilig mogelijk te maken een van de weinige dingen is die werken.

Gevarendriehoeken bij de VU

De Vrije Universiteit in Amsterdam liet afgelopen zomer gevarendriehoeken schilderen op de stoepen rond een gevaarlijke kruising naast de campus om studenten attent maken op de gevaren. Daar gebeurden de afgelopen jaren meerdere ernstige ongelukken. In juni voerde een groep studenten actie voor een veiliger kruispunt.

De driehoeken mochten maar een maand blijven en daarna was de gemeente aan zet om de veiligheid te vergroten. Ook voor ‘smombies’ – een samentrekking van ‘zombie’ en ‘smartphone’.

Andere denkrichting

In de Amerikaanse stad Honolulu, een voetgangersparadijs, is een verbod ingesteld op oversteken met de ogen gericht op een telefoon. De enige uitzondering is wanneer het apparaat wordt gebruikt om het noodnummer te bellen. Zo niet, dan bedraagt de boete maximaal 99 dollar. Het verbod is een poging om het aantal verkeersdoden terug te dringen.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen