Wij-land in Westzaan eerste Eco School in de gemeente

Foto: Google Street View

CBS Wij-land ontvangt op maandag 10 oktober – de Dag van de Duurzaamheid –  als eerste school in de gemeente het keurmerk Eco-School. Wethouder René Tuijn van onder andere Duurzaamheid gaat samen met Eco-Schools die dag de bijbehorende Groene Vlag naar Westzaan brengen.

Eco-Schools is een internationaal programma van de Foundation for Environmental Education voor zowel het voorgezet onderwijs als het primair onderwijs. Scholen ontvangen het keurmerk voor duurzame stappen – groot of klein – en stellen leerlingen daarbij centraal. Een groep vormt gezamenlijk een Eco-team dat werkt aan de verduurzaming. Wij-land heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om dit keurmerk te verdienen.

Aanpak op veel fronten

Wat begon met jaarlijkse voorleesactiviteiten op de Dag van de Duurzaamheid groeide uit tot veel meer. Duurzame acties en projecten van de school zijn onder andere het verminderen van afval, bijvoobeeld met een eigen drinkfles voor iedere leerling en daardoor veel minder pakjes. Denk daarnaast aan duurzame lessen in het curriculum, afval scheiden en het plaatsen van een grote regenton, moestuinbakken en nestkastjes.

Bijdrage gemeente

In Nederland hebben inmiddels 164 scholen de Groene Vlag. Zaanstad hoopt dat Wij-land ook andere scholen inspireert om Eco-School te worden en stelt hiervoor ook geld beschikbaar. Wethouder Natasja Groothuismink van Onderwijs vindt een duurzame school ‘een win-win-winsituatie’. ‘Leerlingen krijgen al vroeg mee dat duurzaamheid belangrijk en praktisch haalbaar is. Voor leerkrachten is een duurzame school ook een prettige werkomgeving. En de schoolgebouwen en –pleinen dragen zo bij aan duurzame ambities van Zaanstad. Daarom bieden we de scholen in Zaanstad ondersteuning in het behalen van het keurmerk Eco-School,’ aldus de wethouder.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen