ZMC verlengt coronaregels voor patiënten en bezoekers

Foto: Google / Zaans Medisch Centrum

Het Zaans Medisch Centrum heeft de coronamaatregelen voor bezoekers verlengd, net als andere ziekenhuizen. ‘Dit doen wij omdat er nog steeds besmettingen zijn en we onze kwetsbare patiënten tegen het virus willen blijven beschermen,’laat het ZMC weten.

In het Zaandamse ziekenhuis gelden de volgende regels voor patiënten en bezoekers:

  • Patiënten houden anderhalve meter afstand van elkaar in de wachtruimtes.
  • Patiënten met klachten die kunnen passen bij een coronabesmetting (hoesten, kortademigheid, koorts, neusverkoudheid, niezen of smaak- en/of reukverlies) wordt gevraagd om dat voorafgaand aan een bezoek te laten weten, zodat de juiste maatregelen kunnen worden getroffen.
  • Het is belangrijk dat het wordt doorgegeven wanneer patiënten in de tien dagen voorafgaand aan het ziekenhuisbezoek contact hebben gehad met een huisgenoot of partner die besmet was met het coronavirus, of wanneer ze in de voorafgaande veertien dagen positief getest werden op het coronavirus (via een testlocatie of via een zelftest). Ook dan treft het ZMC voorzorgsmaatregelen.
  • Patiënten mogen niet meer dan twee bezoekers of begeleiders per dag ontvangen of meebrengen. Bezoekers of begeleiders met Covid-klachten wordt vriendelijk verzocht om hun bezoek aan het ZMC uit te stellen.

Intussen heeft Sanquin bekendgemaakt dat 77 procent van haar bloeddonoren een coronabesmetting heeft doorgemaakt. Onder jonge mensen tussen achttien en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest. Van de 70-plussers geldt dat voor 59 procent. Volgens Hans Zaaijer, hoofd Bloedoverdraagbare Infecties bij Sanquin is de besmettelijke omikron-variant de reden dat zoveel mensen corona hebben gekregen. Ter vergelijking, eind 2021, toen er nog geen omikron was, had één op de vijf bloeddonoren een coronabesmetting doorgemaakt. ‘Omikron heeft de wereld een handje geholpen. Die variant blijkt besmettelijker, maar ook minder ziekmakend. Zo hebben we op relatief milde wijze ons afweersysteem getraind in de afgelopen zomer,’ aldus Zaaijer.

Optimisme

Hij gaat dan ook optimistisch de winter in. Dankzij boosters en (her)infecties hebben oudere donors hogere hoeveelheden antistoffen tegen corona, wijst onderzoek uit. ‘Je mag verwachten dat de komende maanden meer besmettingsmomenten zullen plaatsvinden als men samenkomt in warmere en afgesloten ruimtes. Dan helpt het wel als je al antistoffen hebt. We hebben inmiddels gezien dat mensen dan weliswaar nog steeds besmet kunnen worden, maar dan heb je veel minder kans op een ernstig ziektebeeld waarbij je in het ziekenhuis opgenomen moet worden.’

Vijfde onderzoek

Nederlandse bloeddonors zijn niet volledig representatief voor de Nederlandse bevolking, meldt Sanquin. ‘Donoren zijn wat gezonder dan gemiddeld. Aan de andere kant, als donors voorzichtiger leven, dan is het werkelijke aantal infecties waarschijnlijk nog hoger dan 4 op 5.’  Het was de vijfde keer dat Sanquin Research onderzoek  deed naar antistoffen tegen corona. Het onderzoek werd tussen eind augustus en begin september uitgevoerd onder 2000 bloeddonoren in heel Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen