Minister ziet in Poelenburg voordelen verlengde schooldag

Onder andere CBS Kleurenpracht werd bezocht.
Onder andere CBS Kleurenpracht werd bezocht.
Foto: Google Street View

De Regio Deal ZaanIJ werd alweer bijna vier jaar getekend en gisteren bezochten minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en Gedeputeerde Esther Rommel van Natuur en Landschap verschillende plekken in Zaandam en Amsterdam Noord om te zien hoe de projecten die daardoor van de grond kwamen verlopen.

In totaal investeren het Rijk, de provincie en beide gemeenten vijftien miljoen euro in dit gebied, dat bestaat uit Poelenburg en Peldersveld en de hoofdstedelijke Molenwijk en  Tuindorp Oostzaan. Samen met maatschappelijke organisaties zoals basisscholen en IVN Natuureducatie wordt gewerkt aan een groene en veilige leefomgeving, naast beter onderwijs en meer werk.

Kleurenpracht

Het gezelschap sloot het bezoek af in Poelenburg. Op basisschool Kleurenpracht werd verteld wat de invoering van de verlengde leerdag doet voor de leerlingen. Zij blijven langer op school, worden ondersteund door het Sociaal Wijkteam en kunnen hun talenten ontwikkelen. Dat is heel welkom, want in de buurt leeft 80 tot 90 procent van de kinderen onder de armoedegrens, zo hoorden de bezoekers.

Voedselbos

Een project waar de provincie via het platform Groen Kapitaal aan heeft bijgedragen is de aanleg van het voedselbos op het groene schoolplein van Montessori Kindcentrum Oostzanerwerf. ‘We weten dat natuur dichtbij de mensen bijdraagt aan gezondheid,’ aldus Rommel. ‘Dat kunnen we als provincie echt niet zonder de gemeenten voor elkaar krijgen. Ik zie ook dat gemeenten al veel op hun bord hebben en ben blij dat we via deze Regio Deal toch stappen hebben gemaakt, juist in kwetsbare wijken.’

Schooldirecteur Arie Wim Kars zegt dagelijks de voordelen te zien van al het groen op het plein. ‘Er is veel minder rottigheid onder de kinderen, ze vervelen zich niet. Er is  meer uitdaging voor ze en ze zijn creatiever in hun spel. We hebben het hek om het plein met opzet laag gehouden, zodat kinderen ook na schooltijd hier kunnen spelen. Dat wordt gewaardeerd. Het blijft hier netjes.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen